Címlap Hírek Betiltják a p...

Betiltják a petárda- és tűzijáték-értékesítést, megszűnhet a védett idősáv

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szilveszterkor 20.00 órára haza kell érni, és betiltják a petárda- és tűzijáték értékesítést. Azt pedig még nem tudják, hogy december 24-én kinyithatnak-e a boltok - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján. Emellett tervezik az idősek vásárlási idősávjának megszüntetését, de ez még egyeztetésre vár. 

Megszűnhet az idősek védett sávja, jöhet a létszámkorlátozás a boltokban?

A boltokban való létszámkorlátozásra vonatkozó kérdésre azt mondta: Látják azt a problémát, hogy a boltokban időként nagy tömegek vannak, és az is igaz, hogy a karácsony előtti időszakban ehhez az idősek vásárlási idősávja is hozzájárulhat, így ezt a két problémát együtt érdemes orvosolni.

Ha marad az idősáv, nincs értelme kinyitni 24-én?

Az üzletek december 24-i nyitvatartásáról Gulyás Gergely azt közölte: a kereskedelmi dolgozói szakszervezetnek igaza van abban, hogy ha az idősek vásárlási sávja hatályban marad, akkor megfontolandó, van-e értelme a december 24-i nyitvatartásnak. Így a vásárlási idősávról szóló kormányzati döntés után lehet határozni a nyitvatartásról – mondta.

Idősekkel egyeztetnek

A kormány egyeztetett kereskedelmi szervezetekkel, Novák Katalin tárca nélküli miniszter pedig csütörtökön egyeztetett az Idősügyi Tanács tagjaival, ezek eredményeként pedig a kormány nyitott arra, hogy a jelenlegi szabályokon változtasson. Erről pénteken vagy szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Petárda- és tűzijáték:

Gulyás Gergely közölte azt is: a petárda- és tűzijáték-értékesítést betiltják idén. Ez azt jelentheti, hogy a szilveszterkor használt, konténerekben árusított pirotechnikai eszközökhöz nem lehet majd hozzáférni. Azaz, a közepes kockázatú eszközökhöz, amiket nem veszélyhelyzetben január elseje reggel 6 óráig lehetett volna felhasználni. Ha lenne ilyen a háztartásunkban, legyünk tisztába vele, hogy ezek árusítása és felhasználása tilos.

Oltás: jöhet a kormányzati kampány

A miniszter szerint szükség van központi kormányzati kampányra oltásügyben, mivel minél többen fogják beoltatni magukat, annál előbb lesz vége a járványnak.

A közvélemény-kutatások a lakosság 30 és 60 százaléka közé teszik azok arányát, akik hajlandóak beoltatni magukat, holott 60-70 százalékos rátára volna szükség a társadalom immunitásához. Jelezte: ha van több vakcina, akkor választhat közülük, aki beadatja magának az ellenanyagot.

Arra a felvetésre, lesz-e bármilyen szerepe a védőoltások beadásakor, hogy ki regisztrált a vakcinainfo.gov.hu-n, azt felelte: természetesen lesz, mert az államnak valahogyan informálódnia kell arról, ki szeretné magát beoltatni.

Hogy miért Rogán Antal minisztériuma kezeli a vakcinára regisztrálók adatait, azt válaszolta: mivel a járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatási feladatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda végzi, ezért ez a kézenfekvő és helyes megoldás.   

Gulyás Gergely a célzott tömeges teszteléssel kapcsolatban elmondta: az elmúlt 4 hétben folyamatosak voltak a tesztelések, ezen a héten is tesztelnek még, és ha szükséges, akkor januárban is folytatni fogják. Hangsúlyozta: az eredmények elismerésre méltóak, hiszen 18 ezer szolgálati helyen sikerült a teszteléseket lebonyolítani, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy Európában Magyarország ma a legtöbbet tesztelő országok között van.

100 százalékos táppénz jár, ha

A táppénzszabályokkal kapcsolatban Gulyás Gergely közölte: a kormányhivatalokat arra utasította a kabinet, hogy a táppénzzel kapcsolatos eljárásokat lényegesen gyorsabban folytassák le, így ha munkahelyi megbetegedésről van szó, akkor mindenki hozzájuthat a 100 százalékos táppénzhez.