Címlap Arc Biciklijével ...

Biciklijével még Afrikába is eljutott a 70 éves komlói bányász, aki körbetekerte Európát

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nehezen felfogható teljesítmény, amit Szinyákovics Béla magáénak tudhat. Nyugdíjazása után pattant nyeregbe, de azóta szinte megállíthatatlan az egykor bányákban dolgozó, 70. életévében taposó száguldó, komlói férfi. 2004-ben kezdte a nagyobb túrákat, azóta pedig járt már Európa legészakibb, majd a legnyugatibb pontján, de eljutott Afrikába is. Leghosszabb útja 8626 (!) km volt és 3 hónapig tartott.

52 éves korában tette meg az első hosszabb utat, rögtön Milánóba ment

Béla Komlóról több mint 25 országba jutott már el két keréken

Gyermekkorában nagyapjától kapta az első kerékpárt. Egy Csepelt, ami egyetlen sebességgel rendelkezett. Azzal Baranyában kerekezett Béla.

– Azzal mentem Nagydobszára és Harkányba is gyerekfejjel. A hét dombra épült Komlón ez nem volt egy könnyű mutatvány, de megcsináltam – emlékszik vissza a Béla, akinek egy női vázas kerékpár volt az első darabja, mert olyan fiatalon kezdte, hogy a férfi vázra nem tudott volna felpattanni. A kerékpározás ugyanakkor nyugdíjazása után robbant be Béla életébe komolyabban, ki is tűzte az első igazi úti célt.

Sosem sportolt versenyszerűen, mindig a szíve hajtotta

Béla az Északi-foknál

– Gyerekkoromban sokat olvastam és imádtam a futballt nézni. Ezért nem volt kérdés, hogyha „kiszabadulok”, hova vezet az első utan. A próbaköröm után – ami Maribor volt – Milánóba mentem, egész pontosan a San Siro stadionhoz – mondja a nem mindennapi kaland első részét Béla.

Még Kaká-val is találkozott Milánóban

– Egyedül voltam ott a stadion előtt a bringámmal, de a távolban láttam egy fiatal férfit, aki filmezett. Odamentem hozzá és kiderült, hogy brazil, most jött Európába és próbálja a hangulatot ő is átérezni a stadion mellett. Kiderült, hogy ez a fiatalember Kaká volt – mosolyodik el a komlói nyugdíjas.

Mobiltelefon és GPS nélkül megy a világban

A térkép, ahol jelölte nagyobb útjait

Béla bácsit vezetékes telefonon lehet elérni, otthonában. Már ha egyáltalán otthon van. Útjai során sem használ „korszerű” segítséget.

– Papírtérképpel megyek, meg azzal, ami a fejemben megvan. Felkészülök mentálisan és fizikálisan is a Mecsekben. Napi 4-5 óra edzés, majd a gondos tervezés remek előkészület egy nagy úthoz – vallja a 70 éves komlói bányász.

Még Joulupukkival is találkozott, de Afrikában is megfordult

Meghívására érkezett Komlóra a Mikulás

– Eljutottam már Európa legészakibb pontjára (Nordkapp), de jártam Portugáliában is a legnyugatibb szegletében a kontinensnek. Az igazi Mikuláshoz is elbicikliztem, aki fogadott és nemsokkal később Komlóra is ellátogatott a gyerekekhez. Az nagy élmény volt – meséli Béla.

Egy hosszabb út 2-3 hónapig is eltarthat, ez idő alatt főként vadkempingezik

– Mindegyik utamra nagyon büszke vagyok, különbséget nem szívesen teszek. A leghosszabb 8626 kilométer volt fel a Jeges-tengerig. Akkor 11 országon átmentem, 9 fővárost érintettem egészen a Jeges-tengerig és vissza – meséli a három hónapos út részleteit a férfi.

9 éve özvegy, két gyermek édesapja

Béla és a könyvei

– A feleségem mindig támogatott, a gyermekeim pedig már felnőttek, mire igazán beindult ez a hóbort nálam – mondja. – De ha őszinte akarok lenni, nem is tudtak volna megállítani, vitt a lelkesedés előre – meséli.

Kérdésemre, hogy mindig magányos farkasként rója-e az utakat, Béla bácsi (ezt nem kedveli, de nem is illik rá – a szerk.) azt felelte:

próbáltam én másokkal tekerni. De vagy várni kellett rájuk vagy otthagytak, mert gyorsabban akartak a célt elérni.

Ezért Béla a mai napig egyedül edz és túrázik. Bár most a bal térde kissé „rosszalkodik”, de úgy tervezi 70 éves kora ellenére se áll meg.

Érdekességek a végére:

– Hogy mit eszik egy túra alatt? Amit megkíván, de a süteményre és a sok gyümölcsre esküszik. Turbója a kóla.

– Mi akaraterejének és kitartásának a titka? Szerinte ahogy idősödik az ember, egyre kitartóbb. A fiatalok nem biztos, hogy 2-3 hónapig minden áldott nap kerékpároznának. Ahhoz ez monoton.

– Mennyi ilyen nagy útnál a napi átlag kilométere? 100 kilométert szeret teljesíteni egy nap, de van, hogy kevesebbel is beéri.

– Mi a maximum, amit pihenéssel tölt? Egy hosszú út alatt 4 nap a maximum, amit megáll. Ennyi idő alatt teljesen regenerálódik.

– Ki a támogatója útjai során? Sok komlói cég és az önkormányzat is mellé áll, ha elindul.

– Az év mely hónapjában indul útnak? Május utolsó vasárnapján szokott indulni és a nyár általában elmegy a kerekezéssel.

Bélát öröm volt hallgatni és faggatni az útjairól, szeretnék ilyen nyugdíjas lenni! Béla, jó egészséget és széles utat Neked!