Címlap Hírek BEROBBANT A T...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon apró, nagyon kell keresni, de végre helyenként már előbukkant a finom levél.

Az enyhe tél miatt már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. A Mecsek déli lankáin már előbújt a tavasz hírnökeként is ismert zöld csemege. Emellett láttunk már illatos hunyort és virágba borultak a pécsi mandulafák is.

Macik helyett vaddisznók rágcsálják a Mecsekben

Nevét onnan kapta, hogy a medvék téli álmukat követően ezzel a levéllel indítják a tavaszt a méz helyett. A Mecsekben pedig a vaddisznók is előszeretettel rágcsálják. Mi az első leveleket minidig a Remeterét és Mandulás között találjuk.

Jó méregtelenítő, gazdag vasban, A- és C-vitaminban. Jó a gyomor- és bélpanaszokra, de akár a sebek gyógyítására is alkalmas a medvehagyma

Gyógynövény, amit tél után kifejezetten ajánlanak

Nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, de vér- és vesetisztító hatását is ismerik. Csökkenti a vérnyomást. Többek közt B-vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, szelént és kalciumot is tartalmaz. Nagy mennyiségben viszont vérhígító hatása van, ezért aki vérhígítót szed, annak nem ajánlott.

Így szedd, hogy ne büdösödjön be!

Miután begyűjtöttük, érdemes otthon hideg vízzel lemosni, majd fél napra vagy egy éjszakára kiteríteni, hogy jól megszáradjon a levél. Ehhez egy konyharuhára vagy papírtörlőre fektessük le a leveleket és várjunk addig, amíg felszáradnak a vízcseppek róla. Ha víz marad a levélen, akkor veszíthet az ízéből, sőt könnyen be is büdösödhet.

A medvehagyma levelét kizárólag nem védett területeken lehet gyűjteni,

naponta egy személy legfeljebb két kilónyit szedhet a gyógynövényből.

A Mecsekerdő arra figyelmeztet: a növény gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, így a kijelölt turista utakról ne térjünk le, ne tapossuk le a növényeket!

Az ország legismertebb medvehagyma lelőhelye a Mecsek

A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú növény vér- és vesetisztító gyógynövény is egyben.

Engedély kell:

Amennyiben valaki 2 kg felett kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében.

Fontos a terület védelme

Bővebben itt!

A Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztetést folytat a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. A területek határa évente változik, ezzel is biztosítva a növényállomány regenerálódását, frissülését. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Az érdeklődők tájékozódását és a különböző besorolású területek azonosítását a mecsekerdo.hu honlapon közzétett TÉRKÉP SEGÍTI.