Címlap Gazdaság BRÉKING! Pécs...

BRÉKING! Pécsi repülőgépeket vet majd be a nigériai légierő!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál elérte Boros Lászlót, aki a hírt megerősítette. A Magnus Aircraft repülőgépgyár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy pénteken Nigériában jelentették be az együttműködést. Ennek értelmében Magyarországon képezhetik a nigériai pilótákat, illetve a pécsi székhelyű gyár készítheti azokat a repülőgépeket, amik a nigériai légierőt segítik majd. 

Légitámogatási és felderítési küldetésekhez használnák a pécsi gépeket

A pécsi székhelyű Magnus Aircraft repülőgépgyárából 20-50 repülőgép gördülhet ki, amit majd a nigériai légierő vethet be.

Fegyverrel nem felszerelt gépek ezek, mi polgári felhasználásra gyártjuk – mondta Boros László a Pécs Aktuál kérdésére.

Boros László, a Magnus Aircraft repülőgépgyár ügyvezető igazgatója Forrás: Sóki Tamás / MTI

A légcsavaros repülőgépeket fegyveres bűnszervezetek ellen is bevethetik. Korábban már az Egyesült Államokból rendelt harci gépeket használták is a Kaduna állambeli fegyveres bűnszervezet ellen – írja a 24.hu a thisdailylive.com-ra hivatkozva.

A MagnusAircraftnak egyébként működik összeszerelő üzeme Afrikában, de ez az együttműködés mégis hatalmas előrelépés a pécsi székhelyű cégnek.

A légcsavaros repülőgépek bevetésének egyébként gazdasági oka is van. Sokkal olcsóbb a fenntartásuk, mint egy helikopternek.

Forrás: MTI / Sóki Tamás

Szorosabbá fűznék az együttműködést Magyarországgal

A tárgyalások március folytatódnak Magyarországon a nigériai légierő főparancsnokával.