Címlap Baranya Célba ért a p...

Célba ért a pécsi adomány, ma újabb autó indult a határra

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ukrán határtól mindössze 22 km-re fekvő városban, Kisvárdán egyre több a háború elől menekülő család. A pécsi Lipcsik Gábor felhívására összegyűjtött két kisteherautónyi adományt egy helyi orvoshoz vitték, akinek a házában jelenleg több mint harmincan laknak.

Nagy szívük van a pécsieknek, baranyaiaknak, írta meg a Pécs Aktuál tegnap. Lipcsik Gábor felhívásának köszönhetően ugyanis órákon belül jelentős mennyiségű, két kisteherautónyi élelmiszer, ruha, ágynemű, valamint közel egymillió forint gyűlt össze az Ukrajnából a háború elől Magyarországra menekülők számára. Az adomány első fele azóta már célba is ért, Gábor és felesége, Ágota Kisvárdára, a határtól mindössze 22 km-re fekvő városba vitte a segítséget.

– Egy magyar-ukrán kettős állampolgárságú, orvosként hazánkban dolgozó hölgyhöz vittük az adományt – mesélte Gábor a Pécs Aktuálnak. – Miután korábban Ukrajnában praktizált, aktív kapcsolata van a kintiekkel, ezért nagyon sok ismerőse kereste meg ebben a helyzetben. Sokakat befogadott a saját házába, jelenleg több mint harmincan laknak nála, úgyhogy nagyon jó helyre került mindaz, amit a pécsiek és környékbeliek összegyűjtöttek. Ezúton is köszönöm nekik a segítséget!

A határ közelében elkeserítő a helyzet, mondja Gábor. Folyamatosan jönnek a családok, elsősorban anyák gyerekekkel – a hadköteles korban lévő férfiakat ugyanis már nem engedik át. A határőrök mindenben próbálnak segíteni, és persze jó látni, hogy a közelben lakók is elképesztő szeretettel fogadják az érkezőket.

– A hölgynek most is folyamatosan csörög a telefonja. És mindenki úgy véli, hogy ez még csak a kezdet, ennél sokkal többen menekülnek, csak még nem értek a határra. Nagyon érdekes, hogy a gyerekeken látszik a legkevésbé a megpróbáltatás, ők többnyire jókedvűek, játszanak. Persze belül biztosan nagy traumát okoz majd ez nekik.

A pécsi páros Kisvárda után Tarpára ment. A nagyközségben, amely mindössze 8 km-re van a beregsurányi határátkelőtől, felkészülten várják a menekülteket, a már megérkezetteket a vendégházban szállásolták el. Felhívtuk telefonon a polgármestert, Szécsi Szabolcsot, aki elmondta, bár igyekeznek mindenre felkészülni, a lehetőségeik végesek, így mindennemű segítséget szívesen fogadnak.

– Vásároltunk is az egyik helyi áruházban hatvan garnitúra ágyneműt, amit aztán odaadtunk a menekülteknek. Tarpán nagyon komolyan felkészültek arra, hogy várhatóan sokan érkeznek majd hozzájuk, mobil okmányirodát is üzembe helyeztek – mondta Lipcsik Gábor, majd hozzátette, egyre többen ajánlják fel Pécsről és a környékről, hogy szívesen adnak szállást menekülteknek. – Akik eddig átjöttek, úgy látom, elsősorban ismerősökhöz érkeztek, nem a nagy ismeretlenbe. A későbbiekben ez biztosan változni fog, úgyhogy valószínűleg szükség lesz az ilyen jellegű felajánlásokra. Vannak, akik nem csak szállással segítenének, hanem munkát is tudnának adni. Nagyon jó átélni ezt ez összefogást!