Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A háziállatok védelmére hívja fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás idején az Orpheus Állatvédő Egyesület: a kutyákat és macskákat egyebek mellett a sötétítő függöny lehúzásával, a redőnyök leeresztésével és nyugodt helyek biztosításával lehet megvédeni – tudatták.

Pécsett buli nem, tűzijáték viszont lesz

A városvezetés karácsony előtt jelentette be, hogy bár tavaly – a koronavírus-járvány miatt – elmaradt a tűzijáték és a buli, idén kicsit másképp döntöttek.

a Siklósi úti felüljáróról lövik fel a látványosságot

Azt is leírták, hogy a közelben lakók nyugalmának megőrzése érdekében speciális védőfallal veszik körbe a kilövőállomásokat Pécsett.

A Orpheus Állatvédő Egyesület közleményben figyelmeztette az állattartókat: a pirotechnikai eszközök

intenzív hang- és fényhatásai a háziállatok számára sokkos pánikot okozhatnak.

Néhány szempont figyelembevételével azonban megelőzhető lehet a baj – olvasható a közleményben.

Ezt okozhatja:

  • a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak gazdáiknak,
  • a kutyák a kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálhatnak a robbanásoktól elmenekülni.
  • a riadtan menekülő állatok néhány óra alatt körülbelül 5-10 kilométert is képesek megtenni.

Fontos, hogy a háziállatokat tulajdonosaik a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyék ki. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő – idézi az összegzés Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát.

Azt javasolják:

  • a kutyában lévő, kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, mivel ha valaki megtalálja az állatot, a gazda így gyorsabban elérhető.
  • Szintén érdemes a kutyákra, macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
  • A baj megelőzése érdekében csütörtök és vasárnap között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal, pórázon érdemes a kutyákat sétáltatni.
  • Az otthonokban a háziállatoknak érdemes a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst vagy jó kerítéssel körülvett udvart biztosítani.
  • A sötétítő függöny lehúzása és a redőny leeresztése szintén a háziállatok védelmét szolgája.

Félősebb kutyák és macskák számára az állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatnak tulajdonosaik a petárdázások idejére.

A háziállat esetleges elkóborlása esetén érdemes a www.orpheus.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni.