Címlap Hírek Különleges ki...

Különleges kincsek: 17. századi könyveknek építettek új könyvtárat Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívül ritka, értékes könyvek is olvashatók a most megnyílt Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban. Az 1968-ban alapított intézmény a kormány támogatásával felújított épületben kapott helyet a Janus Pannonius utcában.

Az elmúlt több száz évből számos érdekes és értékes könyv, kézirat, nyomtatvány került elő a 50 ezer kötetes gyűjteményből, amelynek teljes feldolgozása még folyamatban van. A dokumentumok között sok fontos információ lelhető fel az egyházmegye múltjáról. A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat 1968-ban alapította meg Cserháti József megyés püspök. A bibliotéka alapja a korábbi Pécsi Püspöki Szeminárium könyvtárai, püspöki, kanonoki és papi hagyatékok voltak. 1950 után itt maradtak a feloszlatott pécsi szerzetesrendek válogatás után hátramaradt anyagai is.

– A gyűjtemény 2002-ig látogatható és kutatható volt, a Ferencesek templomának gyóntatófolyosója feletti emeleten voltak elhelyezve. Az egyházmegyei könyvgyűjtemény a korábbi megyés püspök, Udvardy György pécsi apostoli kormányzó kezdeményezésére 2021-re méltó helyre, a Janus Pannonius utca 8-as számú, hajdani kanonoki házba költözött. A ritka, több száz éves könyvekhez a vallástudomány, az egyházjog és egyháztörténet, valamint Pécs város és a pécsi egyházmegye történetének kutatói és a nagyközönség is hozzáférhet majd – mondta Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető.

– Két élmény kötődik számomra a könyvtárhoz: a csend és a csoda. Itt lehet keresni és kutakodni, itt van a tudomány és a bölcsesség. A kettő csak együtt működik, ez a kollektív tudás nagy titka. Ha ma a szülők és a nagyszülők nem adnak könyvet a gyerekek kezébe, akkor analfabétává válnak. Ha nem találunk rá a bölcsességre, akkor Istenre sem találunk rá – mondta avatóbeszédében Felföldi László pécsi megyés püspök.

Udvardy György veszprémi érsek úgy fogalmazott: a könyv Isten megtestesüléseként, teremtő tevékenységének folytatásaként van jelen kultúránkban, hiszen „nem mást tesz az író ember, mint felismeri létét, felismeri Istent, keresi a kapcsolatot, próbálja megismerni a világot, és van bátorsága, hogy szavakkal teremtsen, hozzon létre gondolatot”.

Az állomány nyomtatott könyvek mellett periodikákat, kódex- és ritkasággyűjteményt, egy kisebb régi könyves gyűjteményt, kéz- és gépirattárat, kottatárat, liturgikus könyvek kollekcióját, valamint az apró nyomtatvány-gyűjteményen belül imalap- és szentképgyűjteményt is magában foglal.

Az állomány mintegy hetven százalékban vallástudományi munkákat, kisebb hányadban történettudományi, helytörténeti és egyházmegye-történeti, valamint egyéb tudományterületről származó köteteket tartalmaz.

A megújult bibliotékát 2022 tavaszáig előzetes bejelentkezéssel lehet a könyvtárosok vezetésével megtekinteni, állományát helyben használni, a benne fellelhető forrásokat és szakirodalmakat kutatni.

Bejelentkezni itt: [email protected] és telefonon is lehet +36 – 72/513-030