Címlap Hírek Egérméreggel ...

Egérméreggel és fagyállóval akarták megölni a pécsi MancsRanch kutyáit

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nincs túl az életveszélyen Toruk, a pécsi miniállatkert házőrző kutyája. A közép-ázsiai juhászkutyát két napja mérgezték meg a MancsRanchon. Csak a szerencsén múlott, hogy a másik két házőrző megúszta a mérgezést – mondta az állatok gazdája, Fejes Rózsa.

A MancsRanchot sokan ismerik, rengeteg család is jár a Pécs melletti állatsimogatóhoz. A házőrző kutyákat viszont nem várt támadás érte pár napja. Méreggel átitatott ételt dobtak az udvarba, amiből egyikőjük evett is.

„Mindenhol vértócsák voltak, ebből tudtam, nagy a baj”

– Hajnalban érkeztem az állatokhoz, hogy megetessem őket. Toruk – szokásától eltérően – nem futott elém, ami rögtön gyanús volt. Csak feküdt, én pedig felfedeztem körülötte a vértócsákat. Ebből tudtam, hogy nagy a baj – mesélte Fejes Rózsa a Pécs Aktuálnak.

Azonnal hívtam az orvost, aki 10 percen belül kiért

– Életmentő injekciót adott be az állatnak, mert a vérzésből tudtuk már, hogy egérméreg kerülhetett a szervezetébe. De ekkor még nem gyanakodtunk a legrosszabbra – tette hozzá. Rózsa elmondta, hogy az elkövető az egérméreg mellett fagyállóval is átitatta az ételt.

AZ elkövető Biztosra ment, fagyálló és egérméreg is volt az ételben

mondta Rózsa a Pécs Aktuálnak.

– A vérzés miatt rögtön egérméreg ellen kezdték kezelni a kutyát. Ha nem derült volna ki időben, hogy fagyálló is volt az ételben, akkor azonnal meghalt volna Toruk – mondta Rózsa, aki nagyon hálás az orvosoknak és gyors reagálásuknak.

Még 5-6 kritikus nap vár Torukra

A több mint 100 kilogrammos kutya életéért még most is küzdenek az orvosok

– Nem tud enni és inni. Gyakorlatilag leálltak a veséi. Reggeltől estig infúziót kap, amiben antibiotikum, gyomor- és májvédő is van. Még pár nehéz nap áll előttünk. Ha ezt túléli, akkor kezdhetünk bizakodni, hogy kiheveri – mondta Rózsa.

Rózsa még nem tett feljelentést

A pécsi állatbarát által vezetett MancsRanchot sokan ismerik. Rózsa szerint a környéken élők is szeretik és támogatják őket, ahogyan tudják. Egyelőre nem tudni, hogy ki és miért akart ártani az állatoknak. Amennyiben Toruk túl lesz az életveszélyen a gazda mindenképp megteszi a kellő lépéseket, hogy az elkövető kilétére fény derüljön és megkapja méltó büntetését. Ha elkapják, akkor akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Toruk mellett Mancs, aki érzi, hogy nagy a baj