Címlap Hírek Egy buszsofőr...

Egy buszsofőrt nevezhetnek ki a Tüke Busz élére, aki kétszer is otthagyta már a céget!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azonnali hatállyal felmondtak a Tüke Busz Zrt. egyik középvezetőjének, Sovák Attilának 2014 év végén. A dolgozónak azért kellett mennie a cégtől – értesült akkor az önkormányzat lapja, mert „megrendült a bizalom vele szemben”, mégpedig azért, „mert a társaság álláspontja szerint Árki Sándor vezérigazgatóra olyan kijelentéseket tett, amelyek becsületsértőek voltak, és előfordult, hogy vele szemben támadó, agresszív magatartást tanúsított”. Sovák Attilával szemben egyébként az év szeptemberében indult fegyelmi eljárás – a Tüke Busz szerint – „súlyos mulasztások miatt„. Bírósági ügy lett az esetből, végül sajtóhírek szerint jogerősen is megnyerte a munkaügyi pert Sovák – a Tüke Buszhoz azonban nem ment vissza, pedig korabeli sajtóhírek szerint igen jó viszonyt ápol a nagyobbik szakszervezet vezetőjével: Hofekker Ferenccel.

Most a Pécs Aktuál úgy értesült, a DK-közeliként emlegetett Sovákot nézhette ki a városvezetés arra, hogy a Tüke Busz Zrt.-t vezesse a jövőben – rajta kívül nem is maradt más jelölt a pozícióra. Úgy tudjuk,

a férfit meg is hallgatta az önkormányzat illetékes bizottsága a napokban, de a vezérigazgató-jelölt teljesítménye nem nyűgözte le a grémiumot, még a baloldaliakat sem.

A bizottság DK-s tagja volt a legmegengedőbb, szerinte Sovák Attila csak izgult, azért nem tudott válaszolni a szakmai kérdésekre.

Kunszt Márta, a DK frakcióvezetője lapunk érdeklődésére (név nélkül, a jelöltet ugyanis nem nevezhette meg – a szerk.) azt mondta, tényleg volt már magabiztosabb meghallgatáson is, az igaz, de szerinte Sovák Attila ettől még felkészült szakember.

Csizmadia Péter, a testület ellenzéki képviselője szerint „egyenesen tragikus volt a meghallgatás”, szerinte Sovák „egyetlen fontos kérdésre sem tudott válaszolni, nem derült ki, hogyan oldaná meg a közösségi közlekedés súlyos problémáit, amibe lavírozta az új városvezetés a céget”. Csizmadia szerint

„mindenki jobban járt volna, ha inkább a szalmabálákról beszélt volna a jelölt, mert abban állítólag valamennyire jártas”

– tette hozzá szintén a jelölt nevének említése nélkül a Fidesz frakcióvezetője, aki utóbbi kijelentésével vélhetően Sovák szalmával foglalkozó cégére utalhatott.

Sovák Attila korábban ugyan megnyerte a munkaügyi perét, de végül közös megegyezéssel távozott a Tüke Busztól. Az új városvezetés felállása körül azonban visszament a céghez forgalmi vezetőnek, de aztán megint távozott, és a Volánbusznál volt sofőr - közösségi oldalán is ez a cég szerepel jelenleg is. Ilyen előélet után jelentkezett most a Tüke Busz vezérigazgatói posztjára. Közösségi profilja szerint a Nemzetvédelmi Egyetemre, illetve a Széchenyi István Egyetemre is járt.

A Tüke Busz vezérigazgatói pozíciójára nyár elején írt ki pályázatot az önkormányzat. Erről Bánkuti István – a cég vezetésével is megbízott vezérigazgató, igazgatósági elnök – nem is tudott, de később azt állította, már előre jelezte a városvezetésnek, hogy nincs energiája ellátni az Igazgatóság elnöki pozíciója mellett a vezérigazgatói teendőket is, így csak addig marad, ameddig nem találnak alkalmas vezetőt. Ezt később egy nyilvános bizottsági ülésen is megerősítette.

Egyszer már nekifutott a városvezetés, hogy vezetőt találjanak a Tüke Busz éléről elküldött cégvezető helyére, de akkor nem sikerült szakembert találni, így Bánkutira bízták a feladatot – fizetésemelést is kapott a pluszmunkáért. Igaz, ez a bér nem is sok ahhoz képest, hogy egyszerre két feladatot kell(ett) ellátnia.

A Pécs Aktuál úgy tudja, egyelőre nem döntött a bizottság az ügyben, erre egy későbbi időpontban kerülhet sor – várhatóan 10 napon belül. Az ellenzék mindenesetre már most közölte:

nem tudják támogatni, hogy a Tüke Busz vezérigazgatójának nevezze ki a városvezetés Sovák Attilát, mert szerintük „alkalmatlan a feladatra; és még nagyobb veszélybe sodorná a közösségi közlekedést Pécsett, mint amekkorába az elmúlt két évben lavírozta a céget a baloldal”.

Kunszt Márta azt mondta, még tárgyalnak a jelöltről, így a kérdés egyelőre nyitott.

Ha viszont a baloldal úgy dönt, támogatják Sovákot, akkor ki is nevezik majd, ugyanis mind a bizottságban, mint a városi Közgyűlésben többségben vannak a baloldali képviselők, így az ellenzék tiltakozása nem sokat ér – szavazat szempontjából.

Voltak vitáink, de az előre visz

A nagyobbik szakszervezet, az FDSZ vezetője a Pécs Aktuálnak azt mondta, Sovák alulról járta végig a ranglétrát, „ismeri ezt a világot”, a dolgozók többsége elfogadja a személyét, így ők, a szakszervezet is támogatják.

„Napi szinten kellene lereagálni a cég elé folyamatosan gürdülő akadályokat, ebből van bőven, sok a nehézség. Tehát időszerű lenne, ha lenne egy olyan vezérigazgató, akinek lenne energiája és tudása ezeket kezelni, természetesen úgy, és azok alapján, amiket a tulajdonos meghatároz a számára”

– magyarázta Hofekker Ferenc. Hozzátette: sok vitája volt korábban Sovákkal, de szerinte ez nem baj, mert a vita előre visz.

Hofekker szerint az, hogy a bizottságban ülő képviselőket nem nyűgözte le Sovák mondandója, nem jelent semmit, mivel ők nem közlekedési szakemberek, így szerinte megítélni sem tudják, mennyire volt szakmailag alapos vagy meggyőző a jelölt.

A kisebbik szakszervezet vezetőjét szabadsága miatt nem értük el. Ő azt jelezte, hétfőn tud nyilatkozni a témában. Így Raposa Gábortól nem tudtuk meg, hogy a SZAKSZ is támogatja-e Sovákot, vagy sem.