Címlap Hírek Egy év alatt ...

Egy év alatt építették fel Kozármisleny legújabb, 714 négyzetméteres bölcsődéjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén augusztustól négy csoportban 57 gyermeket fogad majd Kozármisleny legújabb bölcsődéje. A rekortán borítású játszótérrel, nyuszis mosdóval és hatalmas, napfényes terekkel rendelkező intézményt egy év alatt építették fel, amit hétfőn meg is mutattak a sajtónak.

„Ezt tudja Kozármisleny” – kezdte beszédét a város polgármestere. Biró Károly ezzel arra is utalt, hogy a tíz éve megfogalmazódott bölcsőde tervét egy év alatt kivitelezték. A beruházáshoz egyébként több mint 542 millió forint támogatást nyert a település. Az új lakótelepre épült intézményre azért volt szükség, mert a kormány otthonteremtési programjának meghirdetése után rengetegen költöztek ki Kozármislenybe – emelte ki Biró. – A sor- és családi házak gyűrűjében épült intézményt még el sem foglalták a kicsik, de már annak bővítését tervezzük – tette hozzá a polgármester.

A jelenlegi intézmény befejezéséhez – a megemelkedett építőipari árak miatt – többletforrást is kellett biztosítania az államnak, amit a Baranya Megyei Önkormányzat is támogatott.

⁃ Kozármisleny nemcsak lélekszámban gyarapodik, hanem fiatalodik is – mondta Őri László. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: ez a beruházás része annak az bölcsőde- és óvodafejlesztésnek, ami Baranya megye 30 településén zajlott az elmúlt években, s ami Pécsett 18 intézmény megújítását tette lehetővé.

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője beszédében rámutatott, hogy 1981-ben a magyar népesség csökkenni kezdett. Sőt, „demográfiai katasztrófát emlegettek”, amit meg kellett állítani.

Nagyon kedves a mosdó

– Az elmúlt 10 évben két felnőttre jutó megszületett gyermekek aránya 1,23%-ról, 1,55%-ra emelkedett – mondta Hoppál Péter, aki ezután az egybegyűltekkel együtt megtapsolta a magyar szülőket.

Hoppál Péter beszédében kiemelte azt is, hogy a térségben van két olyan országgyűlési képviselő rajta kívül, akik „megtalálták a térképen” Kozármislenyt. Hoppál Péter felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen tárgyaláson sem vettek részt, ami erről a bölcsődéről, vagy az iskola és óvodafelújításról, de akár az ipari parkról szólt volna. – Azt kérem Önöktől, hogy vasárnap mindezen információk birtokában hozzanak felelősségteljes döntést! – zárta szavait a térségben újrázni kívánó Hoppál Péter.

Még üresek a szobák, nyáron érkezhetnek a gyerekek