Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vadonatúj, ultramodern elméleti tömb, szimulációs oktatási központ, uniós szinten is párját ritkító szuperrezolúciós mikroszkóplabor, épülő fogászati tömb – dinamikus megújulás jellemzi a PTE Általános Orvostudományi karát, ahol általános orvos-, fogorvos- és biotechnológia mesterképzésben kínálnak nemzetközileg akkreditált diplomát.

A pécsi orvosképzőn közel 70 országból több mint 3500 hallgató tanul a magyar, angol és német programban.

A kar az általános orvos- és fogorvosképzés mellett biotechnológia mesterképzést, PhD- és szakorvosi képzést is nyújt 33 szakterületen. A PTE orvoskarán szerzett diplomát a világ számos országában megbecsülik, ezzel a lehetőségek tárháza nyílik meg a Pécsett végzett orvosok, fogorvosok előtt.

Az orvoskar infrastruktúrája hatalmas léptékekben újul meg

2021 szeptemberében átadták a több mint 14 milliárd forintból megépült új oktatási és kutatási épületszárnyat. Ezzel a kar egy 12 ezer négyzetméteres szárnnyal bővült, amely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatók és az oktatók, kutatók számára.

Labor a laboron belül

Négy nagyelőadója és 34 szemináriumi terme kiszolgálja a legmagasabb szintű igényeket, az infokommunikációs eszközökkel támogatott oktatást is. Az új épületszárnyban található, a „labor a laboron belül” elv mentén kialakított Core Facility terek megfelelnek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelményeinek.

A pécsi orvoskar Élettani Intézetében működő szuperrezolúciós mikroszkóplaborja európai uniós viszonylatban is párját ritkító mikroszkópegyüttessel rendelkezik. A labort – amelynek 2021 decemberében tartották a névadó ünnepséggel egybekötött avatóját – több szuperfelbontású, egyedi molekulakövetésre is alkalmas eszközzel is felszerelték, a berendezések teljesen pormentes, kontrollált hőmérsékletű területen működnek. Ahogy az az avatón elhangzott, gyakorlatilag nincs olyan ága az orvosi és biológiai kutatásoknak, ahol ne lehetne kamatoztatni egy ilyen eszközpark tudását.

A baranyai orvosképzőn számos komoly fejlesztés fut jelenleg is

A Szigeti úti campussal szemben épül az új, csúcstechnológiával felszerelt fogászati tömb, amelyet a 2022/2023-as tanévtől vehetnek majd birtokba a hallgatók. Mintegy egymilliárd forintból zajlik a Szimulációs Oktatási Központ megújulása, amely mostanra, a szemeszterenként több mint 1500 kontaktórával országosan vezető szerepre tett szert az orvosok és egészségügyi szakemberek gyakorlati képzése terén.

A folytatásban teljesen újjászületik a régi épület és környezete

A nyitott campus koncepció mentén az évszázados múlttal rendelkező orvosképző területe megszépült, nyitott közösségi térként kapcsolódik be Pécs vérkeringésébe. Az épített környezet megújulása mellett átfogó tanulási kultúra megteremtése is zajlik a PTE orvoskarán. Ez felöleli az új tanulási módszertanok támogatását, a hallgatói élmény fokozását, a kari közösségek építését. Nagy hangsúlyt fektetnek a képzési tevékenység innovatív elemekkel történő korszerűsítésére, hogy az oktatás még inkább gyakorlat- és élményalapúvá váljon.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának szeptemberi képzéseire 2022. február 15-ig lehet jelentkezni.

A pécsi orvosképzőt érintő fejlesztésekről, képzésekről, a kari életről további információkat