Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem elég már manapság az utak szélét lesni, hogy még időben megpillantsuk a sebességmérővel felszerelt rendőrautót – észre sem vettük, és a fejünk felett lebegő drón már rég lefotózott minket. Egyet ne felejtsünk: aki szabályosan közlekedik, azt akár műholddal is figyelhetik, akkor sem kell fizetnie.

A pécsi utak felett, olykor közvetlenül az emeletes házak közelében egyre többször bukkannak fel a rendőrség által használt drónok. Tegnap például a 6-os út és a Tüzér utca kereszteződése felett ácsorgott egy helyben egy ilyen eszköz a levegőben – többen is kiszúrták.

A rendőrség egyre gyakrabban veti be a drónokat, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy hatékonynak bizonyulnak. Biztonságos távolságból és helyzetből ki lehet szűrni vele a szabályszegőket, a rögzített felvételek alapján pedig jöhetnek a büntetések. Bár senki sem örül annak, ha fizetni kell, mindenki tisztában van vele, hogy aki betartja a közlekedési szabályokat, annak nincs mitől tartania akkor sem, ha a földről, és akkor sem, ha a Holdról figyelik.

Néhány héttel ezelőtt egy érdekes eset borzolta a kedélyeket. Egy rendőrautó ugyanis az Endresz György utca közelében lévő benzinkút tőszomszédságában a teljes járdát elfoglalva mérte a 6-oson közlekedők sebességét. Sokan felvetették ekkor, hogy vajon szabályos-e mindez. Az nyilvánvaló, hogy külön szabályok vonatkoznak a sebességet mérő rendőrökre, íme, néhány: „A forgalom ellenőrzését végző berendezést és azt a járművet, amiben a sebességellenőrző van, a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza. Fontos tudni, hogy a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is állhatnak, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos. További szabály, hogy ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat. Nincs tiltva a magánterületen elhelyezett traffipax, a szabályok csak azt rögzítik, hogy közúton miként kell azt elhelyezni.”

Az esetek túlnyomó többségében tehát szinte biztosan nem kerülhetjük el a bírságot arra hivatkozva, hogy szabálytalanul volt kihelyezve a traffipax.

A lesből vadászó, a cél érdekében mindenféle tereptárgyat kihasználó zsarukról természetesen legendák keringenek, az utrechti rendőrök azonban biztosan ott vannak a toplista élbolyában. Mivel szerették volna észrevétlenné tenni a traffipaxokat, mobil WC-ket állítottak fel az út mellett, s ezekbe telepítették a sebességmérőket. Hatásos volt, sok szabályszegőt megcsíptek vele – egyedül akkor lehetett ciki a helyzet, ha valaki rendeltetésszerűen akarta használni az illemhelyet…

Sokan kételkedtek benne, hogy ez így szabályos – aki a járdát akarta használni, annak picit kerülnie kellett