A PSN Zrt.-Pécs Városi Sportiskola ütős kis csapattal képviseltette magát a díjátadó gálán (Fotó: PSN Zrt.)
Címlap Sport Lelkesek, szo...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2021-es esztendő után 2022-ben sem tudta senki lepipálni a PSN Zrt.-Pécs Városi Sportiskolát: a Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ) a szakmai munka és az eredmények alapján ezúttal is ezt a sportszervezetet találta a legjobbnak. A 14 szakosztályban összesen 1400 fiatal sportolását biztosítják – mint a díjból is kiderül, magas színvonalon.

A SIOSZ hagyományos, a Magyar Sport Házában megtartott gáláján tavaly és idén is a PSN Zrt.-Pécs Városi Sportiskola kapta a legjobb, legeredményesebb sportszervezetnek járó díjat az egyesületi jellegű sportiskolák kategóriájában, ami jelzi, hogy a kiváló szakmai munka és az eredményesség állandósult a pécsi intézményben. Amelyet egyébként hiába keresnének a szülők, mint hagyományos iskolát, ahová ezek után nagyon szívesen beíratnák az energiától duzzadó gyereküket: a pécsi sportiskola nem hagyományos suli, sokkal inkább egy sportegyesületre hasonlít, amelyben nem tanárok, hanem edzők dolgoznak, edzések vannak, a fő profilja pedig az utánpótlásnevelés.

– A PSN Zrt.-Pécs Városi Sportiskola központja a Lauber Dezső Sportcsarnok, innen irányítjuk a szervezetet, amelyben tizennégy szakosztály működik mintegy ezernégyszáz sportolóval, akikkel közel száz szakember foglalkozik – mondta a Pécs Aktuálnak Sági Zoltán sportigazgató. – A munkánk során rengeteg létesítményt használunk Pécsett, sportágtól függően városszerte szinte mindenhol jelen vagyunk.

S hogy miért végezhetett az első helyen egymás után kétszer is a pécsi sportiskola (amely egyébiránt idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját), mi az, amit jobban csinálnak, mint a többiek?

– Ha jól tudom, eddig egyetlen sportiskolának sem sikerült megvédenie a címét, úgyhogy erre most különösen büszkék vagyunk! Ez azért sikerülhetett nekünk, annak ellenére is, hogy a körülményeink korántsem a legideálisabbak a közvetlen riválisainkhoz képest, mert lelkesedéssel és szorgalommal kompenzáljuk a hiányosságokat. A díjat a sportolóinknak, edzőinknek, sportszakembereinknek, a PSN Zrt. valamennyi dolgozójának, a szülőknek és fő támogatónknak, Pécs városának köszönhetjük!

A sportiskola elismerése mellett az egyéni díjak átadásakor is születtek pécsi sikerek. Az év legjobb edzőjének járó díjat ugyanis az aerobik szakosztály vezetője, vezetőedzője, Réfi Eszter vehette át, akinek tanítványai taroltak tavaly (igaz, ez szinte minden évben így van): a Mazács Fanni és Bali Dániel alkotta vegyes páros világbajnok lett, Farkas Balázzsal kiegészülve pedig a trió is aranyérmet szerzett Portugáliában, a birminghami Világjátékokon pedig a trió arany-, a vegyes páros ezüstérmes lett. A köznevelési típusú sportiskola 9−13. évfolyamos tanulója és egyesületi jellegű sportiskola igazolt sportolója kategóriában a második helyen végzett Hartmann Máté pécsi úszó, aki a junior nyíltvízi világbajnokságon 7,5 km-en bronzérmes lett, továbbá ISF Gymnasiade-világbajnok.

A pécsi sportiskola szakosztályai a következők: aerobik, atlétika, breaking, jégkorong, kézilabda, kerékpár, labdarúgás, lövészet, rövidpályás gyorskorcsolya, szinkronúszás, torna, triatlon, úszás, vízilabda.