Címlap Hírek Egyre többen ...

Egyre többen szegik meg a maszkviselés szabályait?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 886, ebből a tízezernél több lakosú településeken 768 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte a koronavírus -járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.


Szeptember 21-ei hatályba lépés óta 11 602 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök a hétvégén a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt 768 emberrel szemben léptek fel. Ez a megelőző hétvégéhez képest

31,2 százalékos emelkedést jelent – jegyezte meg.

A tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 41 emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 77 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

A kijárási tilalmat is megszegig

Az elmúlt két napon 1361-en szegték meg, további 4 ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be.

A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 10 530 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Eltekintenek a szankcióktól, ha…

Vannak olyan élethelyzetek, amikor forgalmi okból, például baleset vagy útlezárás miatt nem ér haza valaki 20 óráig, ezekben az esetekben méltányosságból eltekintenek a szankciók alkalmazásától.

Ugyancsak kérdésre válaszolva két konkrét esetet említett: nem büntettek meg egy embert, akinek hazafelé tartva meghibásodott az autója és egy másikat sem, aki még a jogszabály hatályba lépése előtt vásárolt repülőjegyet és kijárási tilalom ideje alatt a reptérre tartott.

Hangsúlyozta: a kijárási tilalom célja a fertőzés terjedésének megakadályozása, lassítása és kérte a szabályozás betartását mindenkitől az emberek életének, egészségének és testi épségének megóvása érdekében.