Címlap Hírek Elhunyt Somos...

Elhunyt Somosi László, Pécs díszpolgára

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi erőmű korábbi elnök-vezérigazgatója, Pécs díszpolgára Somosi László 74 éves korában hunyt el. November 12-én, csütörtökön, 12:00 órától vesznek végső búcsút a pécsi köztemető kápolnájában.

 

Somosi László 1946-ban született Györén, Miskolcon gépészmérnöki, a Budapesti Műszaki Egyetemen pedig gazdasági mérnöki oklevelet szerzett. 1971-től dolgozott a pécsi erőműben, ahol 1985-ben lett a cég vezetője. Több mint két évtizedes irányítása alatt a cég számos olyan változáson ment keresztül, amely a város életére is hatással volt. Az erőmű vezetőjeként neki jutott a céghez csatolt mecseki szénbányák felszámolásának hálátlan feladata, amit a lehető legnagyobb empátiával, az érintettek érdekeinek legmesszemenőbb figyelembevételével, közmegelégedésre hajtott végre.

A mélyművelésű bányák rekultivációjával sokat tett Pécs város környezeti terhelésének csökkentéséért. A pécsi erőmű biomassza-programjának elindítójaként megalapozta a tisztán megújuló forrásokat felhasználó, hasonló méretekben Európában is egyedülálló pécsi zöld távhőtermelést, ezzel Pécs zöld fővárosi törekvéseinek egyik meghatározó pillérét.

Somosi László szigorú, de következetes vezető volt, aki folyamatosan mentorálta munkatársait, segítette érvényesülésüket. Az erőmű vezetőjeként hosszútávú víziója volt nemcsak a cég, hanem általa a város fejlesztésére is, és kiemelkedő érzéke ahhoz, hogy ezeket az elképzeléseket a gyakorlatba átültesse. Somosi László igazi lokálpatrióta volt, aki folyamatosan kereste a kapcsolatot az általa irányított vállalat és az annak otthont adó város között. Aktív szereplője volt a város közéletének, tagja volt a Pécsi Akadémiai Bizottság Környezetvédelmi Szakbizottságának, társadalmi szenátorként segítette a Pécsi Tudományegyetemet és alelnöki tisztséget vállalt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában, miközben elnöke volt a jelentős hagyományokkal rendelkező Mecsek Egyesületnek. Bőkezű támogatóként segítette a város kulturális és sportéletét. A városért végzett elkötelezett munkája elismeréseként 2002-ben Pécs városa díszpolgárává választotta.