Címlap Krimi A tökéletes k...

A tökéletes korrupciós ügy kis szépséghibával: pécsi fideszes politikusok ellen vallottak a bíróságon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komikus jelenetek, drámai monológ, búvárruha, tökéletes vallomás - elstartolt a büntetőügy a Volvo buszbeszerzés miatt. A fő vádlottat Péterffy Attila főátvilágítója, Bodnár Imre képviseli, akinek védence jobboldali politikusok neveit kezdte sorolni. 

Ha valaki szeretne tökéletesen megkomponált korrupciós büntetőpert látni, ahol csak úgy sorjáznak fideszes politikusok nevei: annak most itt a nagy lehetőség. Elkezdődött ugyanis az évek óta építgetett “VOLVO-GATE” ügy Kaposváron. Akad azonban egy “szépséghiba” is.

Előzmények és gyorstalpaló

Mint azt a Pécs Aktuál korábban megírta, élesbe fordult az elmúlt évek leginkább kérdéses ügye: a Volvo buszbeszerzés, amely komoly politikai támadásokra adott alapot.

Az ügyészség szerint 606 millió forintnyi vagyoni kár érte az önkormányzati céget,

“az I.r. és II.r. vádlott cselekménye a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás, míg a III.r. vádlott cselekménye a pénzmosás bűntettének a megállapítására alkalmas” – közölték.

A fő vádlott Pajger István, a Tüke Busz korábbi vezetője; a másodrendű vádlott Csengő András holland-magyar állampolgár, aki a vád szerint a buszokat szállító “pályázó gazdasági társaságot képviselte”, a harmadik vádlott pedig egy amerikai-német magánszemély, thaiföldi számlával, akinek a vád szerint Csengő átutalt 550 ezer eurót.

Az ügy azért bukott meg és keltette fel a külföldi, majd a hazai hatóságok figyelmét – nagyon leegyszerűsítve, mert Csengő András a buszbeszerzés után több százezer eurót szeretett volna “átmozgatni”, majd készpénzben felvenni, de a hatóság közbelépett, lefoglalták a pénzt és megkérdezték, hogy mindez honnan van.

Ma kezdődött az ügy tárgyalása a Kaposvári Törvényszéken, úgynevezett előkészítő üléssel.

“Fatális, kretén baromság”

Az ügy másodrendű vádlottja, Csengő András sajtótájékoztatót tartott a tárgyalás előtt. Erre búvár ruhát is hozott magával, de ez nyílt titok volt, mert előre megírta a sajtónak.

Ígérete ellenére nem húzta fel, csak magával hozta a búvár öltözéket Csengő András

Jogi tanácsra nem közvetítettük élőben a mondanóját, abban ugyanis név szerint említ és vádol meg számos embert (Péterffy Attilától újságírókig), vélt vagy valós összefüggésbe hozva őket a Volvo üggyel. Ezt a sajtónyilatkozatot egyébként napokkal korábban el is küldte számos médiumnak, szerkesztőségünknek is, Kaposváron ezt olvasta fel gyakorlatilag.

A nyilatkozatának lényege, hogy – ezt idézzük tőle: “fatális, kretén baromság” az egész ügy – Csengő szerint;

  • Magyarországon nincs jogállam,
  • az igazi bűnözők pedig a bírók, ügyészek és a rendőrök,
  • ő maga ártatlan és nem követett el bűncselekményt.

Csengő végül meg sem jelent a tárgyaláson, mert

“Jelen ügyben illetéktelen, jogosulatlan tartom az ügyészséget/bíróságot. Ezért nem fogok önkéntesen jelentkezni. Ha a rendőrség megkíséreli az elővezetésemet, ellen fogok állni”

– szögezte le tört magyarsággal közleményében. 

Megtévesztett politikusok vs. Politikai irányítók

Bár sem a nyomozás, sem a vádemelés során nem voltak érintettek politikusok, közszereplőket nem gyanúsítottak meg; a mai előkészítő tárgyaláson mégis előkerültek fideszes politikusok nevei, miután a fő vádlott, Pajger István meglepetésünkre és váratlanul vallomást tett írásban, amit a bíró felolvasott. (Általában büntetőügyek esetében nem szokás vallomást tenni a legelső, úgynevezett előkészítő tárgyaláson, sem azt követően; az űtőkártyákat ugyanis többnyire később játszák ki a védők, de természetesen lehetséges ettől eltérő védelmi stratégiát is alkalmazni – a szerk.)

Pajger Istvánt egyébként az a Bodnár Imre védi és képviseli, aki a pécsi polgármester főátvilágítójaként híresült el a városban – egyebek mellett.

Bodnár Imre a tárgyaláson

Pajger azt állította vallomásában, hogy “ha van felelőse ennek az egész ügynek, akkor az Csizi Péter, Bánki Erik” és egy közgazdász, az önkormányzat volt gazdasági tanácsadója (és állítólag Bánki unokatestvére; de mivel nem közszereplő, a nevét nem írjuk le noha a vallomásban név szerint említették). A volt vezérigazgató szerint ő nem is döntött semmiben, csak aláírt és műszakilag értékelte a buszokat: minden döntést a politikusok hoztak meg.

Pajgerék számos tanút – köztük politikusokat – szeretnének majd beidéztetni – közölték.

A vádhatóság ezzel szemben úgy látja: a vezérigazgató és bűntársa tervelték ki az egész ügyet, a pénz “lefölözését” és megtévesztették a politikusokat, döntéshozókat, polgármestert, képviselő testületet és a Tüke Busz ügyben érintett alkalmazottait is. Mindezért több éves letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérték a bíróságtól a vádlottakra.

A harmadrendű vádlott – a thaiföldi magánszámla amerikai-német állampolgárságú tulajdonosa – nem tett vallomást, de elismerte a bűnösségét, és elfogadta a fefüggesztett 2 éves börtönbüntetést és a vagyonelkobzást is – derült ki.

Mivel Csengő András, vagyis a másodrendű vádlott nem jelent meg a tárgyaláson, a bíróság januárban újra megkísérli az előkészítő tárgyalás megtartását.

Fontos ügy folyik eközben a háttérben: nagy téttel

Nem régen írta meg a Pécs Aktuál, hogy felszámolási eljárást kezdeményezett a Tüke Busszal szemben  a Volvo buszbeszerzésben érintett Bus & Coach Trade BV nevű cég. A bíróság azonban elutasította a keresetet. Fontos döntés ez, mert ennek a ténynek is szerepe lehet abban a 2019-ben indult másik perben, amiben éppen a Tüke Busz követel 800 millió forintot a cégtől. Majdnem annyi pénzt, amennyit “lefölözött” a vád szerint Pájger és Csengő a Volvo-buszbeszerzés alatt.

Ennek a pernek a tétje az tehát, hogy képes-e visszaszerezni 800 millió forintot az önkormányzati társaság a holland cégtől. Ha ez sikerül, akkor

mindez azt is bizonyíthatja, hogy nem politikai korrupcióról volt szó a Volvo buszflotta beszerzése során, hanem sima, klasszikus üzleti “lehúzás”.

A szépséghiba

Bár tagadhatatlan, hogy Bodnár Imre ismert és ravasz ügyvéd hírében áll Pécsett, közismert azonban a jobboldal és a jobboldali szereplők iránti ellenszenve, valamint a mostani városvezetés melletti fontos szerepe és feladata is. És közismert politikai célja is – amit már a kampányban sem rejtett véka alá, hiszen nyíltan állt ki Péterffy Attila mellé.

Mindezek miatt, ha akarja, ha nem, politikai szereplővé is vált – a hírek szintjén mindenképpen.

Éppen emiatt nem biztos, hogy a legjobb döntés volt őt felkérni ebben az ügyben védőnek. Óhatatlanul felmerülhet ugyanis vele és védői munkájával kapcsolatban a közgondolkodásban, hogy ebből mennyi a politika és mennyi a jog? Megfordítva: jogosan kevernek-e, vádolnak-e meg politikusokat ügyfelével közösen, vagy csak azért vádolják meg őket, hogy beszélhessenek róla, mert ez beleillik a politikai narratívába?

Ez a kérdés azért is érdekes, mert a másodrendű vádlott taktikája, védekezése némileg eltér Bodnáréktól. Csengőék inkább azt választották, hogy “mindenkire lőnek”, akire csak lehet – politikai oldalaktól függetlenül. Így fordulhat elő az, hogy miközben Bodnárék a fideszes politikusok felé terelik az ügyet, aközben Csengő András sumáksággal vádolta meg Bodnárt egy órával a tárgyalás előtt, amikor azt mondta:

“Paiger István ügyvédje Bodnár Imre, a hivatalos gyanúsítást követően az ügyfele jogi védelme érdekében, semmit, de tényleg semmit nem tett Paiger érdekében. Paiger István rossz pénzügyi helyzete miatt kiszolgáltatott helyzetbe került, és nem tudott váltani jó, és megbízható ügyvédre…”

UPDATE: Reagált Bodnár Imre

Elértük telefonon Bodnár Imrét, aki válaszolt számos kérdésünkre az üggyel kapcsolatban – köztük az esetleges politikai felhangokra is, amelyek érinthetik ezt az ügyet.

Frissítve 10.28 – A pécsi fideszes politikusok is reagáltak