Címlap Hírek Bodnár Imre a...

Bodnár Imre a Volvo ügyről: nem akarunk politizálni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elstartolt a büntetőügy a Volvo buszbeszerzés miatt szerdán - szinte a tökéletes korrupciós ügy díszleteit felállítva. A fő vádlottat Péterffy Attila főátvilágítója, Bodnár Imre képviseli, akinek védence jobboldali politikusok neveit kezdte sorolni vallomásában. Részletesen nyilatkozott most lapunknak a védője: Bodnár Imre.

Ha nem tudná, mi ez az egész ügy, és mi történt szerdán, akkor érdemes ezzel kezdenie:

Több mint tíz éve ismerik egymást a Volvo ügy első rendű vádlottjával, Paiger Istvánnal, számos ügyben képviselte már, ezért vállalta el a mostani ügyet – közölte érdeklődésünkre Bodnár Imre, aki jelezte, 2019 januárban csatlakozott be az ügybe, tehát még az önkormányzati választások előtt.

Az átvilágításokkal kapcsolatos önkormányzati megbízása éppen erre az ügyre tekintettel tartalmazza is azt a kitételt, hogy folyamatban lévő ügy miatt a Volvo buszbeszerzést nem vizsgálták, nem világították át – tette hozzá.

Bár Csengő András ügyvédje megpróbálta elfogultság miatt kizáratni ebből a perből Bodnárt, ezt a bíróság elutasította, nem látták összeférhetetlennek az ügyvéd városházi megbízásait ezzel a büntetőüggyel – mondta az ügyvéd.

Eltérő védekezési stratégiák

A tárgyalásról szóló cikkünkben utaltunk rá, hogy minden jel szerint a másodrendű vádlott, Csengő András más védekezési stratégiát választott, mint Paiger, olyannyira, hogy egyelőre úgy tűnik: minden irányba tüzel.

Érdeklődésünkre, miszerint mennyire szokatlan hogy ugyanannak az ügynek a vádlottjai más-más védekezési stratégiát választanak, Bodnár azt mondta, hogy úgy látja, Csengőék egyelőre nem védekeznek, védekezési stratégiát sem lát.

– Súlytalanná válik a hatóságok előtt, súlytalanná válik minden fronton, nem védekezik, nem folytatja azt a tevékenységet, ami a feladata lenne ebben a büntetőeljárásban – részletezte Bodnár Imre, aki szerint egyedül ők védekeznek egyelőre.

„Váratlan” vallomás

A tárgyalásról szóló cikkünkben kitértünk arra, hogy nem lehetetlen, de szokatlan, hogy a vádlott már a legelső alkalommal vallomást tesz, ezt ugyanis későbbre szokták időzíteni általában a védők. Bodnár Imre szerint azért tett vallomást már az előkészítő tárgyaláson Paiger István, mert az új eljárásrend szerint nem igen volt más lehetősége.

– Próbáltunk egyezséget kötni az ügyészséggel, de ezt elutasították, nem kötötték meg. Ezért kénytelen volt védencem ma reagálni a vádiratra, vallomást tenni, mert az új szabályok szerint ha most nem terjesztett volna elő bizonyítási indítványt, akkor azt a későbbiekben már nem tudta volna megtenni – mondta Bodnár.

Ezért volt az is, hogy a szerdai tárgyaláson Paigerék kezdeményezték egyebek mellett tanúk és szakértők személyes meghallgatását, különféle repülőjáratok utaslistájának bekérését, és az önkormányzat üggyel kapcsolatos belső levelezésének részletes ismertetését is.

Nem politika?

Arra a felvetésre, hogy az ő személye és az új városvezetéshez köthető megbízásai adhatnak egy fajta plusz politikai színezetet az ügynek, vagyis felmerülhet, hogy mennyi ebből a jogászkodás és mennyi a jobboldalnak ártani akarás, az volt Bodnár Imre válasza, hogy nem akarnak ebben az ügyben politizálni.

– Kivártunk a végsőkig, próbáltunk egyezséget kötni, de nem sikerült. Ha politizálni akartunk volna, akkor nem várunk eddig. De Paiger Istvánnak védekeznie kell, mert nem akar se 5 évre, se semennyire börtönbe menni. A védekezésnek pedig egyetlen módja van: ha bizonyítjuk, hogy ha volt is, nem mi követtük el a bűncselekményt. Ebben az esetben viszont meg kell tudnunk mondani, hogy ki követte el, és bizonyítanunk kell, hogy nem mi voltunk a hibásak, mert a meghatározó tárgyalásokon, döntéseken, megállapodásokon nem mi vettünk részt.

Frissítve 10.28 – A pécsi fideszes politikusok is reagáltak