/

Fontos ügyet nyerhetett meg a Tüke Busz, aminek köze van a Volvo buszokhoz is

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés
/

Felszámolási eljárást kezdeményezett a Tüke Busszal szemben  a Volvo buszbeszerzésben érintett Bus & Coach Trade BV nevű cég. A bíróság azonban elutasította a keresetet. Fontos döntés ez, mert ennek a ténynek is szerepe lehet abban a másik perben, amiben éppen a Tüke Busz követel 800 millió forintot a cégtől. Nagyjából épp annyi pénzt, amennyi a baloldali sajtó szerint "eltűnt" a Volvo buszok beszerzése során "túlárazás" miatt, és azt sejtetik, hogy ez a pénz politikusok zsebében landolhatott. A valóság egyelőre azt mutatja, hogy ezt a pénzt más tette el, nem politikusok.

Amint azt a Pécs Aktuál megírta, élesbe fordult az elmúlt évek leginkább kérdéses ügye, amely komoly politikai támadásokra adott alapot. Az ügyészség szerint 600 millió forintnyi vagyoni kár érte a Tüke Buszt a Volvo buszbeszerzések során.

Az ügyben az egyik vádlott a pécsi önkormányzat tulajdonában álló közlekedési vállalat vezető tisztségviselője, a másik a közvetítő cég képviselője és a harmadik egy külföldi számla tulajdonosa.

A Pécs Aktuál megírta azt is, hogy “Kretén baromságnak” minősítette a Volvo-ügyet az egyik vádlott, aki részletes nyilatkozatot ígért lapunknak. Szerinte ugyanis “hülyeség”, “fatális baromság” és “kreténség” az ügyészség nyilvánosságra hozott vádirata a “túlárazott” buszbeszerzésről.

Most újabb részlet derült ki a bonyolult ügyben.

Fontos lépés: 800 millió a tét és kiderülhet, hogy a “korrupciós vád” hazugság volt

Még idén év elején jött a hír, hogy a buszokat értékesítő cég – a Bus & Coach – felszámolási eljárást indított a Tüke Busz ellen. A holland cég 77 ezer eurót és ennek késedelmi kamatait követelte, összesen nagyjából 32 millió forintot az önkormányzati cégtől. Azért, mert szerintük a Bus & Coach által értékesített 115 darab Volvo busz vételárából ezt az összeget nem fizette ki a Tüke Busz. A Pécs Aktuál megbízható forrásból megtudta, ezt az ügyet utasította el a bíróság. Mégpedig olyan részletek alapján, amelyek igen jól jönnek majd a Tüke Busznak egy másik, nagyon fontos perben.

Annak a pernek a tétje ugyanis az, hogy képes-e visszaszerezni 800 millió forintot az önkormányzati társaság a holland cégtől. Ha ez sikerül, akkor mindez azt is bizonyíthatja, hogy nem politikai korrupcióról volt szó a Volvo buszflotta beszerzése során, amelyre olyan nagyon lelkesen utalgatott a baloldali sajtó korábban – nyilván politikai okok miatt.

Azt korábbi, hivatalos nyilatkozatokból tudni lehet, hogy a Tüke Busz azzal indokolta a buszok eredeti vételára (2,9 milliárd) és a végül kifizetett magasabb (3,5 milliárd) ár közötti különbséget, hogy abban a pénzben már a buszok szállításának, forgalomba állításának, festésének, átalakításának, stb. díja is benne van. Tudomásunk szerint ez az, ami nem úgy, vagy nem olyan minőségben történt meg, mint amire eredetileg szerződtek; részben ezért követelik vissza a 800 millió forintot. Azaz információink szerint

szavatossági problémák és késedelmes teljesítés az, ami együttesen felmerült a Volvo-flotta esetében, illetve, hogy a leszállított buszok műszaki tartalma nem az volt, ami az eredeti kiírásban szerepelt, és amelyet a Tüke Busz megvásárolt. Ez a 800 millliós per alapja.

Az évekig tartó tárgyalások, egyezkedések eredménytelensége; majd a perre való hosszas és részletes jogi (és műszaki) felkészülés, majd a kárérték hiteles megállapítása után indította el a pert az önkormányzat cége még 2019-ben.

Bottal üthetik a pénzt?

Ha ezt a pert a Tüke Busz megnyeri, illetve ezzel párhuzamosan az a büntetőper is jogerősen befejeződik, amely az önkormányzatot ért 600 millió forintos vagyoni kárról szól, akkor bíróság fogja kimondani lényegében, hogy

nem politikai korrupció történt, hanem sima, klasszikus üzleti “lehúzás”.

Az már egy másik kérdés, hogy a Tüke Busz követelését valaha érvényesíteni tudja-e, van-e még a holland cégnek pénze? Úgy tudjuk, de ez nem megerősített forrás, hogy nincs. Ha ez így van, akkor erkölcsi győzelem születhet ugyan, de a pénzhez nem fog hozzájutni soha a Tüke Busz.

Keressük a Tüke Buszt is, hogyan reagálnak hivatalosan a fentiekre. Ha megjön a válaszuk, frissítünk, vagy új cikket írunk.

Előző sztori

Korlátozzák ismét a szociális intézményeket

Következő sztori

Ingyen lehetne a bölcsőde Pécsett, ha sikerül a Terv

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1