Éljen! Pécs a harmadik legszimpatikusabb város Eger és Szeged után!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A pécsi önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztálya piackutatást végzett a PTE KTK the CoRe lab kutató műhelyével, dr. Törőcsik Mária professzor vezetésével, amelynek témája Pécs mint márka értékelése volt.

Piackutatást végeztek

A kutatás két célcsoport elérésére két módszertani elemből állt: Magyarország lakosságára reprezentatív 1000 fős online megkérdezés, valamint a pécsi lakosságra reprezentatív 600 fős telefonos megkérdezés.

Pécs a negyedik leglátogatottabb nagyváros

Kiderül például a kutatásból, hogy belföldre évente többször is utazik a magyar lakosság nagy része, és ezt a jövőben még többször tervezi. Legkedveltebb és a leggyakoribb belföldi úticélok a természethez, a vízparti nyaraláshoz és a városlátogatáshoz kapcsolódó célok.

Pécs a negyedik leggyakrabban látogatott nagyváros Eger és Debrecen és Veszprém után, és a harmadik legszimpatikusabb város Eger és Szeged után.

És élhető is…

Spontán módon a hazai nagyvárosok közül (a fővárost nem ide számítva) sorrendben Debrecen, Szeged és Pécs a legismertebbek. A kultúra kifejezés kapcsán nagyon erős Pécs pozíciója, messze kiemelkedik. A válaszadók szerint a leginkább élhető városok sorrendben: Debrecen, Szeged, Győr és Pécs. A válaszadók szerint ahhoz, hogy élhető városról beszéljünk, leginkább a közbiztonság, az egészségügyi- és helyi szolgáltatások és a zöldterületek aránya járul hozzá.

A megkérdezettek válaszai alapján leginkább a minőségi, kulturális, szép jelzők állnak közel Pécshez. Átlag feletti értékelést kapott a kulturális, tudomány és a természetközeliség városa pozíció a megkérdezettek szerint.

A TV-torony, a dzsámi és a Széchenyi tér a legismertebb jelképek

Az eredmények azt is mutatják, hogy a pécsi jelképek közül a Széchenyi tér és a Dzsámi, valamint a TV-torony és a Mecsek emelkedik ki. Az új jelképek, mint például a Kodály Központ vagy a Tudásközpont ma még nem számítanak ikonikus épületnek.

A pécsi márkák közül a Zsolnay, a Pécsi Sör és a Pécsi Kesztyű jutott eszébe a legtöbb megkérdezett magyarnak, a pécsi személyiségek közül a Zsolnay családot és Victor Vasarelyt kötik leginkább a városhoz.

Népszerű Orfű, Villány és Siklós is

Pécs a környékével együtt még szimpatikusabb a megkérdezetteknek, mint önmagában, a Mecsek mellett Pécs környéki települések (Orfű, Villány és Siklós) kerültek előtérbe.

A 607 fő megkérdezésével zajló, pécsiek körében végzett telefonos megkérdezés eredménye alapján a vélemények sok esetben kritikusak és a megkérdezettek mindössze 59,3%-a elégedett az élettel Pécsett. Ugyanakkor az is látszik, hogy 88,8% mégis szeret itt élni. Összehasonlításképpen: az országos megkérdezés alapján ennél kevesebben, az emberek 66,4%-a szeret jelenlegi lakhelyén élni.

De azért van néhány gyenge pont

A leginkább elégedett csoportok a felső- és középfokú végzettségűek, illetve az életkezdő fiatalok, a gyermektelen párok és a családosok kisebb-nagyobb gyermekkel. A megkérdezett pécsiek a város elhelyezkedésével, földrajzi adottságaival és gasztronómiai kínálatával a leginkább elégedettek. Az elégedetlenséget okozó, leginkább megosztó tényezők a munkalehetőségek, az egészségügyi szolgáltatások minősége és a lakhatási lehetőségek voltak.

Ideális lakóhely az idősek és a családosok számára

A Pécsett élők két nagy csoportnak látják ideális lakóhelynek a várost: az idősebbek, nyugdíjasok számára és a családosoknak, utóbbiaknak elsősorban a kulturális és természeti lehetőségek miatt.

Pécs értékéhez a pécsiek szerint a Pécsett zajló tudományos tevékenység, Pécs egyedülálló hangulata és a Villányi Borvidék közelsége tesz hozzá elsősorban.

Mindenki megismerheti a részleteket

Aki szeretne jobban elmerülni abban, hogy milyen városa megítélése, csak egy e-mailt kell elküldenie a [email protected] címre, és megkapja a bővebb anyagot.

Előző sztori

Tetőzik a meleg, de szerdán érkeznek a zivatarok

Következő sztori

Müller Cecília nagyon büszke a fiatalokra!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1