Címlap Hírek Előkerült a h...

Előkerült a harmadik Zsolnay szökőkút

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három biztosan készült abból a Zsolnay szökőkútból, amelynek egyik példánya egykor a Tettyén volt, a másik pedig Debrecen főterén. Most derült ki, hogy Szombathelyen is van egy, sőt makulátlan állapotban! 

A szombathelyi Zsolnay szökőkút pont ugyanolyan mint az, ami a Tettyén volt egykor. Jelenleg ez az egyetlen, ami hibátlan állapotban van.

A szombathelyi kútra Szabó Péter olvasónk hívta fel a figyelmünket.

„Óriási meglepetésre jó egy évvel ezelőtt egy vidéki iskola udvarán felfedeztem ebből a díszkútból még harmadik példányt is, mely a mai napig teljes pompájában és épségben megvan. Jelenleg – a téli időjárás miatt – le van fedve, bízom benne, hogy nemsokára lencsevégre tudom kapni és publikálhatom a Köztérkép oldalán.”

A szombathelyi Zsolnay szökőkút

A harmadik Zsolnay szökőkútról nagyon kevés információt találni. Mindössze egy fotó van róla a Dési Huber általános iskola honlapján, ahol a bemutatkozásban csak egy mondatban tesznek említés az alkotásról.

A Tettyei Zsolnay szökőkút egykor és ma

A pécsi szökőkút 2009-ben semmisült meg, amikor az EKF progrem keretében átépítették a Tettye-parkot, szakszerütlenül bontották le, darabjai a Biokom telephelyén vannak. A szökőkút 1958-ban készült, és 1961-től állt a Tettyén.

A debreceni szökőkút 1958-ban

A debreceni példányt 1958-ban állították fel a város főterén. Ez a kút egy kicsit más volt mint a pécsi, zenélt és egy nagyobb medencében állt virágdíszek helyén vízköpő volt. Néhány év után egy másik térre, majd onnan egy telepre szállították és magára hagyták. A rendszerváltás után 10 évvel a debreceni MSZP-székház kertjében kötött ki, azóta is ott van. Most már nem látszik belőle semmi, mert az ingatlan elhanyagolt és benőtte a növényzet.

A debreceni Zsolnay szökőkút maradványai az MSZP székház udvarán

A kút készítésének pontos időpontját nem tudni, csak sejteni lehet hogy társaihoz hasonlóan az ötvenes évek második felében gyártották. A Vas megyei napilap rövid fényképes cikkben számolt be az avatásról 1990 május 21-i lapszámában.

„Szombaton délután Szombathelyen, a Dési Huber Általános
Iskola udvarán szökőkutat avattak az oktatási intézmény
tízéves jubileuma alkalmából. Az előzmény az volt, hogy a szombathelyi városi tanács a pécsi Zsolnay Gyártól rendelt egy szökőkutat, amelynek az eredetije a pécsi hegységben, a Tettyén látható. A kút csempéi azonban évék óta a Városgazdálkodási Vállalat egyik raktárában hevertek.
A szülők segítségével az iskola vezetősége fedezte fel a kincsnek számító csempéket, és a, jubileumra — a környék üzemei, a pedagógusok, a szülők és a tanulók összefogásával — az iskola udvarán felépítették a szökőkutat.”

Azt nem tudni, hogy összesen három, vagy több készült-e a szökőkútból. Azt sem lehet kideríteni, miért állt a város raktárában több mint 30 évig a szökőkút.