Címlap Hírek Több mint 200...

Több mint 2000 éves kelta falu került elő az M6-oson!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős méretű kelta települést találták a Magyar Nemzeti Múzeum régészei az épülő M6-os autópálya nyomvonalának ásatásán, Ivándárda közelében. A település virágzott, a leletek között ékszerek, használati tárgyak, csontvázak, valamint grafittömbök is vannak.

A település egy kilométerre van a horvát határtól, pont ott, ahol az M6-os autópálya határállomása épül fel. Ivándárda határában az épülő autópálya nyomvonalának régészeti feltárását a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága végzi.

Fotó: Fóris Bence

A Villánytól délkeletre eső sík vidéken a Kr. e. 2-1. században kelta közösségek éltek. Megtalálták a földbe mélyített épületeiket, tároló- és munkagödreiket, kútjaikat, amelyek alapján egy falusias jellegű település képe rajzolódik ki. A régészek szerint a leletek az egykor itt élő emberek mindennapi kihívásaiba, konyhaművészetébe, hitvilágába is betekintést engednek majd.

Berente Zoltán – ásatás vezető

„A lelőhelyen előkerült őskori (késő bronzkori, kora vaskori és kelta) település igen komplex – mondta a helyszínen a Pécs Aktuálnak Berente Zoltán, az ivándárdai ásatás vezetője.

A legjellemzőbb kerámia típus a grafittal soványított kerámia, amelyek itt készültek a műhelyekben. Ezt bizonyítja, hogy a készítésükhöz használt grafittömböket is megtalálták a régészek. A helyi alapanyaghoz szándékosan kevert grafitot kereskedelem útján szerezték be. Ez ma sem lenne könnyű, de az, hogy kétezer ezer éve több száz kilométeres távolságból importálták a garfitot, azt zelzi, hogy élénk kereskedelemi hálózatot működtettek a Kelták az akkori Európában.

„A nagyon gazdag leletanyag között sok a bizonyíték a kerámia- és a fémművességre. Vaskések és vasfibulák is előkerültek, és van egy teljesen egyedi fibulánk, ami nem ismert eddig ebből a korból, és megtaláltuk az öntőmintákat is” – tette hozzá Berente Zoltán.

Videó: Magyar Nemzeti Múzeum