Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az aranykincs 1600 éve várta a Janus Pannonius Múzeum régészeit akik eléggé meglepődtek, hogy mire leltek az M6-os autópálya építésénél egy óriási tememtőben. A kincs annyira mélyen volt, hogy esélytelen volt a sírok kirablása.

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) és az Ásatárs Kft. szakemberei az M6-os autópálya Bóly és a horvát határ közötti szakaszának építését megelőző – háromhektáros területet érintő – feltárások során bukkantak rá a gazdag leletanyaggal rendelkező avar kori temetőre. Babarc határában feltárt területen 44 sírt találtak. A lelőhelyen előkerült érmék alapján a temetőt a 7. század eleje-közepe közötti időszakban használták.

A tavaly augusztus és idén január között zajló feltáráson ezüst ivókürtöket, kerámiaedényeket, tucatnyi arany érmet, számos arany és ezüst fülbevalót, vaskardokat, íjmerevítőket, ezüst vereteket, valamint kisebb viseleti és használati tárgyakat találtak. A legértékesebb leletek azokból a sírokból kerültek elő, ahol a halott mellé temették a lovát is – az ásatásról Tóth zsolt régész beszét a Pécs Aktuálnak