Címlap Balhé Kicenzúrázta ...

Kicenzúrázta a minisztert és a fideszes politikusokat az önkormányzat lapja a fotókról – háborognak a fideszesek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen több mint 2,5 milliárd forint állami támogatásban részesült a PTE a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létrehozására, mely forrásból 660 m2 új építésű terület valósul meg a mesterséges megtermékenyítés szolgálatában. A leendő épület ünnepélyes alapkőletétele volt pénteken – írtuk meg, bár a Pécs Aktuál nem kapott meghívót az eseményre. Így mi csak a PTE híradása alapján tudtuk elkészíteni cikkünket.

Az alapkőletételen köszöntőt mondott

  • Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere,
  • Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, a projekt szakmai vezetője,
  • Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár,
  • Hoppál Péter országgyűlési képviselő,
  • Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa
  • és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A fideszesek most azért háborognak a közösségi oldalon, mert szerintük az önkormányzat közpénz tízmilliókból működő kiadványa egyszerűen kicencúrázta az esemény fotóiról a fideszes politikusokat, és magát a minisztert is.

Az önkormányzati kiadvány cikkét olvasva úgy tűnik, sajtóanyagból dolgozhattak, a szöveg ugyanis gyakorlatilag szó szerint a PTE anyagából van. Az egyetem azonban nem csak sajtóanyagot és részletes beszámolót készített, videóval, hanem alapos fotógalériát is, amelyen minden résztvevő látható – nem csak a lábuk. A városháza lapjának írása ezzel szemben így néz ki:

A kép nagyítható kattintásra!

A fotókon valóban nem igen látni a minisztert és a fideszes politikusokat, Kővári Jánost pedig egyáltalán nem, és csak egy olyan kép van, aminek a hátterében Hoppál Péter is ott ül maszkban. Péterffy Attila polgármester viszont remekül felismerhető a városi lap fotógalériájában. A szöveg végén ugyanakkor felsorolják, kik azok, akik köszöntőt mondtak – köztük fideszes politikusok is.

Hogy miért kellett levágni a képekről a fideszeseket, vagy olyan képeket használni, amelyen ők nem, de például a polgármester – aki hozzá sem szólt az eseményhez a sajtóanyag szerint – szerepel, az kérdéses. Az is igaz viszont, hogy feltehetően kampányolási célzattal szerepeltek ezen az alapkőletételen ennyien; ami persze nem baj, mégis csak a fideszes kormány támogatásával épülhet meg az új centrum, de hozzátartozik a teljes képhez.