Címlap Baranya Energiaválság...

Energiaválság? A baranyai Drávacsehiben fűtés nélküli házat építenek, sőt szalmabálából és sárból állnak a falak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Drávacsehiben épülő házakba se fűtés, se hűtési rendszer nem kerül. Sőt, a ház építőanyagáért sem fizettek túl sokat, mert azt a földből "nyerték ki": a falak fából, szalmából és sárból állnak. Az építési technológia hazánkban már majdnem kihalt, most az ormánsági zsáktelepülésen viszont nagyon ráálltak. Egyből két ház is épül. Ráadásul az egyik a színészek szállója lesz!

Itt nem zúg az aggregátor és a betonkeverő – majdnem mindent kézzel csinálnak

Közel a horvát határhoz egy aprócska kis zsákfaluban, Drávacsehiben serényen dolgoznak a munkások a hőségriadó idején. Házat építenek. Egy félmeztelen huszonéves fiú a sárban tapos épp a ház falához szükséges anyagot állítja össze. A többiek – köztük gyerekek is – ezzel a sáros anyaggal dobálják viszik fel az épületre az agyagot. A polgármester, akit mérnök úrnak szólítanak, mosollyal az arcán fogad. Németh Tamás építész a 140 lelkes település vezetője.

Nincs radiátor, se légkondi, mégis egyedülálló a szalmabálás ház

Falécekkel is megerősítették a ház oldalát

Az egykor parasztházként ismert, most egy kicsit új köntöst kapó épületet büszkén mutatja végig a városból érkező újságíróknak a fiatal polgármester. Kiderül: ő is Pécsről jött, de beleszeretett ebbe a nyugalomba. Most azon fáradoznak, hogy visszahozzák a múlt építészetét úgy, hogy beleviszik a jelen technológia vívmányait.

Szalmabálákból építünk házat. Ezek préselt szalmabálák, amiket egy fa szerkezet közé „tuszkolunk be”. Majd az így kapott falat belülről 15 centi vályogtéglával, kint pedig szintén vályoggal fedünk be

részletezi a technológia lényegét Németh Tamás.

80 százaléka természetes anyagból épül

Az épület kivitelezője Erdélyből hozta a tudását

– Mindenütt fa ablakok vannak, már van oldala, ami le van vakolva. Egy be nem avatott szem észre sem venné, hogy nem „rendes” technikával készült a ház – mondta Horváth Sándor kivitelező. Ez a technológia – ha helyben van minden – töredéke egy mai, modern házénak – tette hozzá.

200 ezer forint/négyzetméter

Ha nem tudnánk, mi sem látnánk a különbséget. Pedig itt a szalmabála és vályog miatt 70 centiméter vastag a ház fala.

– A bekerülési költsége 200 ezer forint per négyzetméter. Ez azt jelenti, hogy a mostani technológiáknak nagyjából a fele – mondta Németh Tamás.

Van 1900-as évek elején épült szalmabálaház Nevadában

– És ez a ház még áll, úgyhogy bizakodóak vagyunk. A többit majd az idő eldönti – mondta Németh Tamás, akitől azt is megtudtam, hogy amitől a legtöbb ember tart, az itt kizárható: a tűzveszélyre megoldás a vályog. Nem véletlenül tapasztják be mindkét oldalát a Drávacsehiben dolgozó szakemberek.

Készül a vályog: Drávacsehiben nagy múltja van az agyag felhasználásának

De hogy pontosan hogyan is fog kinézni a szalmabálákból épült 220 négyzetméteres szálló? Az a videónkból kiderül!