Címlap Hírek ÉRKEZIK A TRU...

ÉRKEZIK A TRUTYI! Piros hó és saras eső eshet az égből!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljesen felesleges görcsölni az autómosás miatt! Saras, rózsaszínes eső hullhat az égből vasárnap. Ennek oka, hogy szaharai eredetű por érkezik hazánk fölé a hétvégén. 

Több ezer kilométert tesz meg az a homok,

ami Afrika irányából érkezik Magyarország és több európai ország fölé a hétvégén. Ennek oka, hogy a magasban erőteljes délnyugati áramlás uralkodik és képes ekkora távolságra elszállítani a szaharai homokot.

Vasárnap akár sárgás hó is hullhat!

A hazánk feletti légkört vasárnap éri el. A meteorológusok esőt is mondanak, így sáros eső formájában érkezhet az égi áldás. Ami viszont még érdekesebb, hogy vasárnap hajnalban az Északi-középhegység térségében többfelé ónos esőre van kilátás, viszont ezekkel a cseppekkel is kihullhatnak már homokszemek a légkörből. Ahol pedig havazni fog, a szaharai homok

hópihéket elszínezheti barnás-sárgás irányba,

de a pirosas árnyalat is jellemző lehet a szilárd csapadék esetében.

Többek között Franciaország keleti fele, Észak-Olaszország, Svájc, Németország több tartománya, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország déli tájai fölé is megérkezik a sivatagi homok a magasban.

Megdőlt a melegrekord

Február 4-én igazi tavaszias időben volt részünk, nagy területen a 15 fokot is meghaladta a hőmérséklet, sőt a Zala megyei 

Letenyén 18,1 fokot regisztráltak,

ezzel pedig megdőlt a 2004-ben Szentgotthárd Farkasfán mért 17,6 fokos érték. Így új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord született.