Címlap Hírek Észrevettétek...

Észrevettétek? Öt méterrel lett magasabb a radartorony a Mecseken

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (OJR) meteorológiai kiszolgálásához szükséges időjárási radartorony mintegy öt méterrel lett magasítva annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a radarnyaláb kitakarását.

Az Orzságos Meteorológia Szolgálat azt írta: a radar olyan mikrohullámú tartományban működő adó-vevő-antenna és megjelenítő berendezésből álló rádiótechnikai rendszer, amely képes

nagy teljesítményű rádió (elektromágneses) hullámok koncentrált kisugárzására,

majd azt követően a környezetből érkező visszaverődések detektálásával a visszaverődést okozó tárgyak helyzetének és visszaverődési tulajdonságainak meghatározására.

Az időjárási radar másodpercenként néhány száz alkalommal néhány száz méter hosszú keskeny körülbelül egy fokos nyílás szélességű nagyfrekvenciás több GHz-es impulzusokat bocsát ki fénysebességgel a térbe a folyamatosan mozgó antennájával.

A nyaláb útjába kerülő csapadékelemek, tárgyak egyrészt elnyelik, másrészt minden irányba, de nem egyenletes eloszlással szétszórják a sugárzást. A radarantenna irányába szórt (visszavert) sugárzást a radar képes detektálni. Két impulzus kibocsátása közötti időben a radar vevőként működik, azaz fogadja az előző impulzus visszavert részét.

Miután a radar másodpercenként néhány száz impulzust bocsát ki, a folyamatos antennamozgatás mellett alkalmas adott távolsághatáron belül

a csapadék idő- és térbeli eloszlásáról folyamatos információt szolgáltatni.

Forrás: Mb-Bau Kft.