Újabb vagyont vettek zár alá a pécsi Aranyhajó ügyben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál információi szerint újabb megvádolt szereplő vagyonát vetette zár alá a kaposvári járásbíróság az úgynevezett Aranyhajó ügyben.

Amint arról lapunk beszámolt már, tavaly januárban tett feljelentést a pécsi önkormányzat vagyonkezelő cégének (PVH Zrt.) igazgatója két ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. Emiatt bankszámlákat és üzletrészeket vett zár alá a bíróság.

Idén márciusban az önkormányzat tájékoztatása szerint három gyanúsítottja is lett az eljárásnak, akkor a bíróság zár alá vette a háromból két gyanúsított bankszámláit, és az egyik gyanúsított céges érdekeltségeit. Most ugyanebben az ügyben a cég volt gazdasági vezetőjének vagyonára, üzleti érdekeltségeire is lakat került – egyelőre.

Mint megírtuk, különösen nagy értékű sikkasztással és haszonszerzés miatt elkövetett ügyvédi visszaélés bűntettével gyanúsítják az egyik szereplőt, a másikat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, a harmadik gyanúsított pedig a rendőrség szerint bűnsegédként működött közre a hűtlen kezelésben. Ez utóbbinak zárolták most a vagyonát.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. 276 millió forint polgári jogi igény biztosítására kezdeményezte egyébként a zár alá vételek elrendelését, ennek adott helyt a bíróság.

A bíróság korábban azzal indokolta az intézkedést, hogy

a tanúvallomások és a bizonyítékok alátámasztják a gyanút, és tartani lehet attól, hogy a polgári jogi igény kielégítését a gyanúsítottak meghiúsítják.

Az Aranyhajó Fogadó ügye

Az önkormányzat korábban azt állította, hogy “a Király utca 3. számhoz tartozó tíz helyrajzi szám, természetben a volt Aranyhajó Fogadó épülete 2017-ben kelt el rendkívül alacsony, 144 ezer forint/négyzetméter áron. Az ingatlanfejlesztés határidőre való elkészültét 18 millió forintos kötbér terhelte, ennek határidejét a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi igazgatója 17 nappal a 2019. őszi választások előtt 2020 helyett 2024 májusára módosította, ezzel gyakorlatilag lemondott erről az önkormányzati céget illető bevételről.

A Pvh-hoz az ingatlan összesen 158 millió forintos vételárából, amelyet ügyvédi letétben tartott, végül összesen 33 millió forint érkezett. Mint kiderült, a PVh korábbi vezérigazgatója évekig semmilyen lépést nem tett azért, hogy a letét beérkezzen a céghez. Az érintett ügyvéd azon a napon, amelyen a volt cégvezető – a frissen megválasztott polgármester határozott utasítására – a letétet követelte tőle, összesen 104 milliós ügyvédi díjat számlázott ki, amit a cég vezetése aznap gyorsan le is igazolt. A gyanú szerint olyan időszakra vonatkozóan is leigazolta a teljesítést a PVh vezetősége, amikor ezek a vezetők nem is dolgoztak a cégnél. Felmerült a gyanúja annak is a hirtelen benyújtott nagyösszegű számlák kapcsán, hogy a kérdéses ügyvéd párhuzamosan két fizetést kaphatott egy munkáért. Az ügyvéd egyébként közel 33 millió forint kötbért is kilátásba helyezett” – közölte korábban az önkormányat közleményben.

Cáfolni fog minden vádat – ígérte

A PVH volt vezetője korábban azt mondta a Pécs Aktuálnak, jogi-taktikai okokból egyelőre nem szeretne nyilatkozni, de megígérte, hogy amint erre lehetősége lesz, tételesen is cáfolni fog minden – szerinte – hamis állítást, amelyet vele szemben megfogalmazott a pécsi önkormányzat. Annyit még elárult akkor, csak nem rég lett világos a számára, hogy

“a rendőrség eddig egyoldalú dokumentumokból tájékozódhatott csak, ugyanis” – állítja – “nem kaptak meg minden iratot”. Ezt ők pótolni fogják – magyarázta, így pedig szerinte már teljesen más lesz az ügy megítélése is.

Előző sztori

Észrevettétek? Öt méterrel lett magasabb a radartorony a Mecseken

Következő sztori

77 milliárdot “veszített el” a kormány, amiről lényegében maga mondott le!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1