Címlap Hírek EZ ÉRTÉK! Enn...

EZ ÉRTÉK! Ennek a pécsi boltnak a múltja egészen 1926-ig nyúlik vissza, ismerd meg!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Várnagy Attila szűcsmester a Jókai utcában árulja saját készítésű portékáit és több tucatnyi kiegészítőit. A 75 esztendős bundákkal, irhákkal foglalkozó mester még édesapjától vette át az üzletet, aki majdnem 100 éve alapította első üzletét a pécsi belvárosban.

Apáról fiúra szállt Pécs legrégebbi szűcs üzlete, ami majdnem 100 esztendős

Ma még elképzelni is nehéz, hogy egy és ugyanazon a helyen több mint 47 évig üzemeltessünk valamit. A pécsi Várnagy Attilának viszont sikerült. És erre a legbüszkébb.

Ő a Jókai utca boltjainak „ősbérlője”

Várnagy Attila 1974 óta bérli ugyanazt a pár négyzetméteres, de szőrmével, irhával, sapkákkal és kiegészítőkkel roskadásig megpakolt üzletet.

– Sokan cserélődtek körülöttem, sőt házak is épültek. Ami viszont a legszembetűnőbb, hogy eltűnt a tömeg, ami egykor itt hömpölygött a Jókai utcában – mondta Várnagy Attila, aki azért sem panaszkodik, mert

Svédországból érkező vásárlói is vannak.

– Vannak olyanok, aki évtizedek óta vásárolnak nálam. Egy Svédországban élő házaspár például évről évre eljön csak azért, hogy valami aprósággal térjen haza – mesélte az üzlet tulajdonosa.

Attila édesapja és a bolt az az 1930-as években

Attila egyébként nem akart szűcs lenni, de az lett

– Az agrárpálya vonzott, de az érettségim nem sikerült. Majd elvittek katonának, ahol hogy mondjam, volt időm gondolkozni, mihez kezdjek az életemmel.

A fővárosban ipari tanuló volt és a mestervizsgát is letette

– A szűcsmester egy összetett szakma, legalábbis, amikor én kezdtem, akkor még az volt. Én igazából „német szűcs” vagyok, azaz azzal foglalkozom, ami a szőrön „kívül van”, azaz bunda, sapka. A „magyar szűcs” a belsőt csinálja, azaz az irhát.

Hogy mi lesz 10 év múlva? Hát, addigra biztos nem leszek itt

mondta nevetve Attila, aki szerint nyugdíjas kora ellenére azért is bírja ilyen jól a munkát, mert mindig is szerette a szakmáját.

Az ebéd szent és sérthetetlen

– Egyedül az ebédszünetre ugrik be egy nyugdíjas, aki vált, hogy el tudjak menni enni. De utána jövök is vissza egészen este fél hatig – sorolta a napi teendőket Attila.

Sajnos, nincs kinek továbbadni

Attilának két lánya és hat unokája van, akik egyelőre nem érdeklődnek a szűcs mesterség iránt.

– Sajnos, nem lesz kinek továbbadni. Őszintén megvallva, azért nem is könnyű ebből megélni, mert nem lehet kiszámítani mire lesz szükség pár év múlva. Én viszont nem hagytam el ezt a hivatást, mert szeretem csinálni és amíg bírom, csinálom is.

Ha tetszett a cikkünk,

kövesd a Pécs Aktuált a közösségi oldalon is!