Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tettye, Jakab-hegy, Villány - ezeken a sziklamászó helyeken egy alap felszereléssel bárki kipróbálhatja ezt az extrém sportot. Mutatjuk Baranya legjobb mászóhelyeit.  

Az országban csaknem 100 olyan sziklafal létezik, ahol kiépített mászóutak várják a sportolókat. Baranyaában csak négy ilyen van, Pécsen pedig csak egy, a Havihegyi szikla. A komolyabb mászóhelyekhez már többet kell utazni, a legtöbb jó mászóhely a Gerecsében és a Bakonyban található mészkősziklákon van, amelyek között vannak szilárd, felhagyott kőbányák is.

Az úgynevezett outdoor sportok közül az egyik legkedveltebb manapság a sziklamászás. A jelenség magyarázata a mászás előnyeiben keresendő: nem csak fizikailag, hanem pszichésen is edz, olyan szinten kikapcsol, hogy mindentől el tudsz vonatkoztatni, nagy adag adrenalinfröccsöt kapsz, plusz annyira erős koncentrációt igényel, amit kevés más sportág követel meg.

Babás szerkövek, Sas-fészek a Jakab-hegyen, Villányi Templom hegy és a Havihegyi sziklák – négy mászóhelyszín, ami a legközelebb van Pécshez. A sziklák teljes vagy részleges természetvédelmi tiltó korlátozás alá esnek, ezért csak engedéllyel mászhatók, és mindegyik más mászási technikát igényel.

A Havihegyi szikla

A jó idő beköszöntével már minden délután mászók lepik el a havihegyi sziklát, ahol alig egy tucat útvonal kanyarog. A Tettye egy kis mészkőfal, nagyjából 25 x 25 méteres. 15 mászó útvonallal rendelkezik, nagyjából II-VIII-as nehézség között. Jellegzetessége a kőzetnek a sok oldott kis lyuk.

A tettyei szikla több szempontból egyedi. A szikla 14 millió éves késő-miocén korban lerakódott mészkő, tele érdekes oldásokkal, repedésekkel. Ritka, hogy egy mászóhely egy városban helyezkedik el. A szikla tetején található feszület lábánál ülve pedig Pécs egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg, különösen napnyugtakor.

A szikla helyi jelentőségi védett természeti terület, a mászásra a Kormányhivataltól kell engedélyt kérni. Arra vonatkozó szabály nincs, hogy a mászó milyen korú, kezdő vagy haladó ebben a sportágban, azt sem vizsgálják, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezik.

Jakab-hegy (Babás szerkövek és a Sasfészek)

Az egzotikumokra áhítozók célpontja a Jakab-hegy déli lejtőjére szórt Babás-szerkövek. Két nagyobb csoportban találhatjuk az 5-10 méter magas konglomerátumtornyokat, falletöréseket. Nincs előkészített útvonal, felsőbiztosítással vagy szólóban mászható.

Babás szerkövek Fotó: Györkő Zsombor

A Sasfészek innen nem mesze van, lélegzetelállító az itt található függőleges, néhol 30 méter magas homokkő sziklafal. A kőfal eredetileg kőbánya volt, de napjainkban a sziklamászók egyik kedvenc helye.

„A Babás-szerkövekkel ellentétben vállalkozó kedvűeknek már inkább merem ajánlani. Ezt a helyet néhány helyi emberen kívül kevesen ismerik, pedig állítólag valaha itt még országos mászóversenyt is rendeztek. Itt elég kevesen másznak, felső vagy hagyományos biztosítással mászható”

– írja egy tapasztalt mászó ajánlójában.

A Sasfészek Fotó: Györkő Zsombor

„Szerintem megéri kipróbálni mert nincsenek kijelölt utak és mindenki kiélheti a kreativitását a mászható részeken, vannak tényleg nagyon instabilnak tűnő helyek, szóval oda kell figyelni rendesen” – hívja fel a figyelmet.

Vilányi Templom-hegy

Nem messze a vasútállomástól van egy régi felhagyott régi mészkőbánya, ahol 20 mászóút van, amelyből kettő kiépített, vagyis a mászó felszerelést hozzá lehet csatlakoztatni a szilkába befúrt biztonsági rögzítőkhöz.

Fotó: ProNatura Karszt- és Barlangkutató Egyesület

A villányi sziklafal anyaga szürke mészkő, magassága 20 – 25 m, a mászható utak különböző nehézségűek. Kezdőktől a profikig mindenki megtalálja a magának való lehetőséget. Ezt a helyet a teljesen kezdő mászóknak, illetve gyermekeknek találta ki a természet. Itt nagy fogások vannak, a fal nem függőleges, hanem kicsit befele dől, így könnyen fel lehet jutni a tetejére. A sziklafal tetejéről, illetve egy szép kilátóról gyönyörűen látszanak a Mecsek vonulatai, illetve a villányi szőlők. A fal tetejére egy könnyű kis sétával is fel lehet jutni, így a páratlan kilátást azok is élvezhetik, akik nem szeretnék kipróbálni a sziklamászást.