Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendesen kiverte a biztosítékot Gattyán György miután bejelentette: pártot is alapítana és a választáson is elindulna, sőt: akár esélye is van győzni.

Kezdetben óvatos távolságtartás fogadta a milliárdos politikai ambícióival kapcsolatos első híreket az elmúlt hetekben, ami mostanra látványos ijedtségbe; sugalmazott cikkek özönébe csapott át a baloldali politikusok, celebek és megmondóemberek, valamint a velük szimpatizáló média döntő többségének aszisztálásával.

A “Gattyán György nők testének árusításából gazdagodott meg – ne tegyünk úgy, mintha ez nem így lenne” típusú cikkektől, a “Csaknem 1 milliárdot kapott a pártalapításra készülő Gattyán György cége a NER-től” ugráson át az “Itt a vége: G. Fodor Gábor lapja mevédte Gattyán György kamupártját” című propagandaíráson át a “Gattyán György komolyan gondolja, csak azt nem tudni, hogy mit” típusú burkolt fitymálásig tart a skála, amibe még a Blikk is beszállt: “Az ellenzéket gyengítheti Gattyán György, ha valóban indul a választáson” cikkel; igaz ezt Márki-Zay szinte szószerint ugyanígy kinyilatkoztatta a napokban, szerinte ugyanis “a Fidesz érdekeit szolgálhatja Gattyán György politikai szerepvállalása“.

A Fidesz egyelőre nem reagált érdemben; a kormányközeli média pedig láthatóan még nem kapta meg a központtól a paneleket, ugyanis leginkább vagy nem írnak semmit Gattyánról; vagy nagyon semleges címekkel operálnak.

Érdekes szemlélni, ahogy viszont a média ellenzékkel szimpatizáló szekciója megpróbálja minden erővel beütni a Fidesznek-segítő pozícióba a magyar milliárdost, aki pedig rendre elmondta: mind a Fideszt, és Orbán Viktort; mind a Fidesz-ellenes politikai tömböt (Gyurcsány Ferencéket) a múlt erőinek tartja, és ideje lenne a jövőre koncentrálni: újra büszkévé tenni a magyarokat a saját hazájukra.

Ezt az üzenetet egyébként egy MLM-es stílusú klipben is előadta, igaz ott – például a Friderikusz Podcastos szerepléssel ellentétben – nem beszélt nyíltan egyik politikai oldalról sem.

Az mindenesetre látszik, hogy Gattyán nem politikus: nem is ismeri ezt a világot, a nyelvezetét és a különféle politikai kommunikációs, vagy -marketing technikákat. Ez azonban nem baj, sőt: bizonyos értelemben a márkizaypéteri jelenség is ennek köszönheti az eddig elért részsikereit; egyelőre csak egy igen zárt szcénán belül.

A világban látható politikai trendek alapján elképzelhető némi esély arra, hogy Gattyán Györgyék politikai szerephez jussanak 2022-ben; de kormányzatihoz aligha. Noha egyre több országban lett elege az embereknek a jól ismert politikai elitből, simán megválasztottak addig ismeretlen “médiapártokat”, “médiapolitikusokat” is komoly szervezeti háttér nélkül, Magyarország azonban eddig nem ilyen hely volt. A jelenleg ismert, és komolyan vehető közvéleménykutatások szerint pedig most sem ilyen.

Hogy Gattyán György “jó politikus”; “jó miniszterelnök”; “jó oprszágvezető” lenne-e, arról jelen állás szerint még nem lehet valós képet alkotni, mert egyszerűen nincs annyi információ, amiből erre egyáltalán következtetni lehetne. Az is kérdéses, hogy aki önnön erejéből lett sikeres és okos üzletember, az automatikusan tudna-e sikeres és okos országot építeni, netán vezetni; vagy ez egy másik – sokkal kötöttebb – pálya, olyan szempontokkal, amire egy outsider gondolni is képtelen.

Gattyán talán azoknak lehet igazán vonzó opció, akiknek elege van a jobb- és baloldal párharcából, de nem annyira, hogy meg se mozduljanak jövő tavasszal. Azaz hajlandóak lennének szavazni is, ha végre lehetne középre is voksolni, nem csak valamelyik szélre.

Hogy ez mekkora tömeg Magyarországon, azt egészen pontosan be lehet mérni; a politikai tömbök minden bizonnyal be is mérték már. És játszanak is erre a célcsoportra – ki-ki a maga módján.

Ezért fájhat nekik Gattyán akciója, mert vetélytárs lehet, ha komolyan vehetővé válik. elszívhat onnan középről jó pár százaléknyi újdonságra vágyó szavazót.

És van abban is nem kevés igazság, hogy mennyire vonzó az a jövő, vagy az a választás, ami 10-11 év alatt eljutott Gyurcsánytól-Gyurcsányig (hiszen borítékolhatóan a legerősebb, legnagyobb párt lesz a DK, így vagy úgy)? Orbán Viktor politikája is ismert, nagy meglepetésre nem igen lehet számítani, viszont legalább stabil és kiszámítható. Ebbe az egyenletbe lépett egy milliárdos üzletember, akinek van víziója. Ki fog derülni, mennyire veszik ezt majd komolyan, és mekkora igény van rá itthon.