Címlap Hírek Ezek a megeml...

Ezek a megemlékezések lesznek Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 15-én Pécsett két megemlékezést is tartanak. Az egyiket a Dóm téren délelőtt 11 órától, a másikat a ’48-as, valamint Kossuth téren délután rendezik 15:30-tól. A meglehetősen zord időjárás ellenére eddig egyiket sem mondták le.

Pécsett a Dóm téren Lázár János is beszédet mond

Az esemény házigazdája Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Dr. Őri László, Baranya Vármegye Közgyűlésének elnöke. A megemlékezésen beszédet mond Lázár János építési és közlekedési miniszter. A programhoz kapcsolódó Facebook-esemény ITT érhető el.

Az eseményen fellépnek:

– A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves zenés színészosztály hallgatói: Lipics Franciska, Tassonyi Balázs, Tóth Norbert
– Szilágyi Enikő színművész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves zenés színészosztályának tanára
– Götz Attila, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze
– Mecsek Néptáncegyüttes

A városi ünnepségen a Balkán Fanatik csap a húrok közé

A városi ünnepi programok a 48-as téren és a Kossuth téren várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Cimbaliband és a Balkan Fanatik.

Délután 15.30-tól gyülekeznek a lovasok és huszárok a 48-as téren, majd 15.45-kor elhangzik Vörösmarty Mihály: Országháza című verse, és elindul a felvonulás a Rákóczi úton a Kossuth térre.

A Kossuth téren 16.00-kor indulnak az ünnepi programok. Beszédet mond Péterffy Attila polgármester, látható lesz a Sziniminisz Színjátszó Társulat előadása és koszorúzást tartanak a Kossuth-szobornál.

17 órakor kezdődik a Fonogram-díjas Cimbaliband koncertje, amelyen a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis dzsesszel, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst úgy, mint a „cimbalom Chuck Berry-je”. A csapat az egész világot bejárta Japántól Dubajig, Skandináviától Afrikáig. Cimbaliék mesterien gyúrják össze autentikus népzenei gyűjtéseiket és életigenlő szerzeményeiket.

Az estét 18.30-tól a Balkan Fanatik koncertje zárja. A zenekar balkáni és a kelet-európai zenéből merít inspirációt, de modern hangzással ötvözi azt, számos magyar népzenei motívummal kiegészítve, így alakul ki sajátos elektroetno stílusuk. Az együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal rendelkeznek, céljuk a zenei kultúrák, stílusok megismertetése a közönséggel.