Címlap Hírek EZT NÉZZÉTEK!...

EZT NÉZZÉTEK! Fa tetejére építettek egy házat a Mecsekben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A furcsa építmény a Jakab-hegy déli oldalán, a Pálos kolostor romjaitól nem messze található. A szabályos faház 20 méter magasan, az egyik öreg fa tetején árválkodik. Sokaknak azért sem tűnik fel, mert elsétálnak alatta. 

Húsz éve áll egy terebélyes tölgyfán

az a házikó, amely már sok-sok éve megközelíthetetlen.

Forrás: Geochacing.hu

Korábban volt hozzá feljáró, de azt eltávolították, hogy megóvják az állapotát, így szinte lehetetlen felmászni rá. Az építményről viszonylag kevés fotó lelhető fel, azok is csak a földről mutatják meg, így nem lehet tudni mi van a kis házikóban.

Némi kutakodás után kiderült, hogy nem az az egyetlen ilyen faház az országban, viszont az biztos, hogy

a Mecsekben nincs másik.

2001-ben készült, a mester egy hétig dolgozott rajta.

Forrás: Geochacing.hu

Erről mindössze egyetlen egy újságcikk készült, az is két évvel az építés után. Abból kiderül, hogy az alkotónak ez már a 20-ik fára épített háza, ezért a neve

XXI. Failak.

Még 2001 augusztusában a Déli Szél Kortárs Alkotói Fórum szervezte meg első alkalommal a CSÚCS – Egy hét szabad művészet a hegyen elnevezésű alkotótáborát. Ezen vett részt Császár Péter torony- és „failak”-építő művész.

Az erdészet engedélyezte az építkezést, ezért maradt fent az alkotás.

Forrás: Geocaching.hu

– A művész egy héten keresztül nap mint nap, reggeltől estig építette egy terebélyes tölgyfára XXI. Failakját. Így sikerülhetett befejeznie táborzárásig az egyébként egy hónapos munkát. Azt a munkát, amely visszavezet bennünket a remetékhez, az erdőben való lakozáshoz, amikor az éppen kezünkbe kerülő anyagok mindig célszerűen adódnak. Ez a failak az egyetlen mű, amelyet a Csúcs alkotótábor maga után hagyott a Jakab-hegy tetején, amely nemcsak kihasználta a hely adottságait, vagy nemcsak rövid időre gazdagította a látképét, hanem tartósan jelen lesz a tájban, talán részévé is válik egyszer – írja egy 20 évvel ezelőtti beszámoló.

Forrás: Geocaching.hu

Egy másik beszámoló szerint Császár Péter harmincesztendős budapesti fiatalember tizenöt évesen kezdett el hulladék faanyagokból, különböző használati tárgyakból tornyokat, valamint a fák ágai közé ékelt óriási fészkeket, házikókat, vagy ahogy ő nevezte el: „failakokat” építeni.

Képek: Geochacing.hu