Címlap Hírek Fákat vágnak ...

Fákat vágnak ki a Mecsekre vezető utcában, mert azok veszélyesek a kerítésre

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tarvágás volt Pécsett a Fekete utcában! - írta egy felháborodott olvasónk. A Mecsekre felvezető, Fekete utcában szerda reggel estek neki az ostor- és bálványfáknak. De megvolt rá az okuk. Mutatjuk!

Erről a kerítésről van szó

– Nem zavarta a parkoló autókat és minket sem, nem értjük, hogy miért kellett?

– kaptuk a kérdést egyik olvasónktól.

Az utca aljában valóban minden fát kivágtak. Ennek oka, hogy

felnyomták a kerítést és veszélyeztették a kórház épületét is

– tudta meg a Pécs Aktuál.

Ez lehet a probléma

Egy nap alatt körülbelül 50-100 méter hosszan vágták ki az ostor- és bálványfákat a szűk mecsekoldali utcácskában.

A többi fa sem maradhat

A Pécs Aktuál úgy tudja, hogy a kerítés melletti többi fa sem maradhat, ezért az utca egy részén biztosan tovább folytatják a vágást.

Így tudják megmenteni a kerítést?

Jelenleg a Fekete utca alján tartanak a munkálatokkal a Biokom szakemberei. Úgy tudjuk, hogy az egész domboldalon hasonlóképpen járnak el, azaz a kerítésre és házakra veszélyes növényeket távolítják el.

Az ügyben megkerestük a Biokomot is, akik az alábbi tájékoztatást küldték:

A Fekete utca nyugati oldalán lévő fákkal kapcsolatban megkeresett minket a PTE Botanikus kertjének vezetője, hogy a PTE kerítését nyomják fel a fák.

Helyszíni szemlénken megállapítottuk, hogy közvetlen a kerítés tövében lévő fák vannak, melyek vastagodásukkal kárt okoznak az épített kerítésben. Emellett, a rendelkezésünkre álló közműnyilvántartás szerint, a fák a föld alatt futó közművek védőtávolságán belül helyezkednek el (víz és gázvezeték).

A fák invazív bálványfák (Ailanthus altissima), illetve egy-két nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), mely szintén invazív faj. Tehát a kivágás mellett döntöttünk, egyrészt a további károkozás elkerülése érdekében, a közművek védelme érdekében, továbbá, hogy eleget tegyünk az ide vonatkozó jogszabályban foglalt kötelezettségünknek.

A Pécs megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének, a fás szárú növények védelméről és a területek biológiai aktivitásérték egyensúlyának fenntartásáról szóló 9/2011. (II. 21.) önkormányzati rendelete 4.§ (6) bek. értelmében: „A 3. mellékletben meghatározott inváziós fás szárú növényfajok és gyomfák kivágására nem kell engedélyt kérni, azok kivágása, vegyszeres irtása, szaporodásának és sarjképződésének megakadályozása az érintett ingatlanhasználó kötelezettsége.”

3. melléklet a 9/2011. (II.21.) önkormányzati rendelethez Inváziós fásszárú fajok (fásszárú özönfajok) és gyomfák:
 A B C 1.  magyar név latin név 2.  zöld juhar* Acer negundo 3.  bálványfa* Ailanthus altissima 4.  gyalogakác Amorpha fruticosa 5.  nyugati ostorfa* Celtis occidentalis 6.  keskenylevelű ezüstfa Elaeagnus angustifolia 7.  amerikai- vagy vörös kőris* Fraxinus pennsylvanica 8.  kései meggy* Padus serotina 9.  aranyribiszke Ribes aureum 10.  fehér akác* Robinia pseudoacacia

A keskeny zöldsáv, a közművek helyzete, a kerítés közelsége ezen a szakaszon nem teszi lehetővé a fák pótlását. A cserjetelepítés lehetőségeit megvizsgáljuk.

Jelenleg egyébként a Rókus dombon és a Bálicsi út mentén zajlik nagyobb fásítás.