Címlap Kultúra Átalakul a PO...

Átalakul a POSZT: megszűnik a fesztivált szervező cég – Kérdéses a színházi találkozó jövője

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező cég, így a fesztivál sorsa a pécsi önkormányzaton múlik. A városvezetés szerint új lendülettel folyik az idei programsorozat szervezése.

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény – írta nemrég a HVG 360.

A lap szerint a fesztivált, amely nagyobbrészt Pécs városának, kisebb részben a Vidnyánszky Attila által létrehozott Magyar Teátrumi Társaságnak a közös tulajdona, akár meg is veheti a városvezetés. Ugyanakkor az is körvonalazódik, hogy az MTT a POSZT megszüntetésére és új rendezvény létrehozására törekszik.

Ugyanakkor a pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint Pécs önállóan folytatja színházfesztiválja megszervezését. Mint közölték,

Pécs város vezetése a 2019-es választási kampány során tett vállalásának eleget téve kiemelt figyelmet fordít tradicionális színházfesztiválja megszervezésére és feltételeinek megteremtésére. Ez a korábbi időszakban a Poszf Kft. közreműködésével valósult meg, amelynek társtulajdonosai a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság.

A városháza szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden döntéshez 75 %-os többség szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tesz lehetővé.

A pécsi városháza szerint a legutóbbi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.

A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, folytatja a színházfesztivál újraélesztését, Moraetz Levente – jelenleg még a Poszf Kft. ügyvezető igazgatójaként – és szakmai stábja dolgozik Pécs jövőbeni fesztiválja lehetséges forgatókönyvén,

azonban pontos időpont és programterv még nincs.

Lapunk korábban már több alkalommal is foglalkozott a POSZT kapcsán kialakult zűrzavaros helyzettel. EBBEN a cikkben arról írtunk, hogy feljelentették a POSZT egykori szervezőit hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával, EBBEN pedig mindazt tételesen cáfolták az érintettek. Legutóbb pedig azt írtuk meg, hogy akár véglegesen is elbukhatja Pécs a POSZT-ot.