Címlap Kultúra Elúszni látsz...

Elúszni látszik az idei POSZT is, de akár végleg elbukhatja Pécs a színházi fesztivált!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly bajok vannak, és tulajdonosi utasításra vissza kell fizetni a támogatói pénzeket is március 31-ig. Végleg lemondhat Pécs a fesztiválról?

Tavaly a kezdeti bénázás után a járvány bedurvulása miatt elmaradt a POSZT. Idén a legjobb esetben is ősszel lehetne megtartani találkozót, de ennek is egyre kisebb az esélye. Egyrészt nem látni, mennyi pénz lenne rá; nem tudni, hogyan alakul a járvány; és a darabok is kérdésesek, hiszen a tavalyi évad teljesen kiesett a koronavírus miatt, válógató sem volt.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy idén is elmarad az egyébként jubileumi 20. POSZT, amit tavaly kellett volna megtartani. A baj azonban ennél is nagyobb!

Február közepe óta már csak egyetlen ügyvezető irányítja a fesztivált üzemeltető céget, miután először Márta Istvánnak kellett kilépnie, majd Szücs Gábor szerződése lejárt. Moravetz Leventét határozott ideig, március 31-ig hosszabbították meg a tulajdonosok – a pécsi önkormányzat és a Magyar Teátrumi Társaság.

Ennél is riasztóbb azonban, hogy a Pécs Aktuál információi szerint az ügyvezetőnek fel kell bonatnia a támogatási szerződéseket, és vissza kell fizetnie a beérkezett szponzori és egyéb pénzeket.

Ez azt mutatja, hogy a tulajdonosok nem látják a lehetőségét annak, hogy megszervezzék idén a POSZT-ot.

A színházi fesztiválnak ezzel ez lenne a második olyan éve, amikor elmarad; és

könnyen lehet, hogy ez akár a végét is jelentheti a POSZT-nak Pécsett.