Címlap Kultúra Fülöp Péter: ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú évek kihagyása után idén a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezi meg az Országos Színházi Találkozót. A szemle tizenhat előadással készül június 10. és június 16. között, a kísérőprogramok pedig más művészeti ágak bekapcsolódását és a szakmai párbeszédet is lehetővé teszik. 

Elvárás és egyben igény is volt a szakmában a találkozóra: az elmúlt években számos rendezvényen beszélgettünk, egyeztettünk, és nem utolsósorban vitatkoztunk arról, hogy kell-e találkozót tartani, és ha igen, akkor milyen keretek között.

Amikor indult a fesztivál, akkor a szakma képviselői vették a fáradságot, hogy akár az egyet nem értéseket félretéve is elmenjenek Pécsre, hogy leüljenek, találkozzanak, egyeztessenek és vitatkozzanak egymással.

Ezért lényeges szempontunk volt, hogy ne kizárólag azoknak a színdaraboknak a készítői, azok a társulatok találkozzanak, akik végül bejutottak a szűk tizenhatos válogatásba – a szemle programjába –, hanem a nézők is – mondta a Magyar Nemzetnek Fülöp Péter, a Színházi Találkozó főszervezője, a kaposvári színház igazgatója, aki nem mellesleg tősgyökeres pécsi, jogász-közgazdász, és jelenleg a PTE kulturális főtanácsadója is. Hozzátette: a másik céljuk az volt, hogy olyan sokszínű találkozó valósuljon meg, ahol a különböző méretű, stílusú és látásmódú teátrumok megmutathatják a nézőknek, hogy ők mit is gondolnak a színházról.

Remek ötlettel álltak elő a szervezők – derült ki az interjúból – azért, hogy minél több városlakót elérjen a színház varázsa.

Az egyes városrészekre egy mozgószínpad segítségével fognak majd eljutni a társulatok, ahol olyan ötven–hetven perces előadásokat tartanak majd, amelyek elférnek egy húsz-huszonöt négyzetméteres színpadon.

A régió felé is szeretnének nyitni – magyarázta Fülöp Péter. Megállapodást kötöttek a Kultkikötővel, kísérőprogramként júliusban a déli parti színpadokon három előadás lesz látható. Fülöp hozzátette, annak örülne, ha a mostani fesztivál úgy vonulna be a köztudatba és egyben az emlékekbe, hogy ez volt az a találkozó, ami hosszú évek kihagyása után újra egy asztalhoz tudta ültetni a szakmát.


Kapcsolódó cikkünk a témában:


A Pécsi Országos Színházi Találkozót 2006-ban tartották meg először Pécsett, a színházi világ és a pécsiek legnagyobb örömére; a fesztivál pedig az évek alatt hozzánőtt a városhoz – noha eredetileg vándorfesztiválként indult az egész. Utoljára 2019-ben volt POSZT, és bár a járvány alatt is rendeztek az országban színházi fesztiválokat és találkozókat, Pécsett nem sikerült megrendezni a találkozót. Rendkívüli bénázás jellemezte a szervezést, de felmerült az is, hogy talán szándékosan szeretnék halálra ítélni, és kivéreztetni a fesztivált Pécsen.

Azt sejteni lehetett az új városvezetés érkezésével, hogy nem a kultúra lesz a kedvencük, számos jel utalt erre, de hogy a POSZT sem marad meg, arra senki nem gondolt a színházat és kultúrát kedvelő pécsiek közül. Végül 2021-re már egészen egyértelmű lett, hogy elúszik a Színházi Találkozó, az önkormányzat feljelentette a szervező cég vezetését (alaptalanul, derült ki később); majd kettős ügyvezetéssel is próbálkoztak fölöslegesen; támogatói pénzeket buktak el, és amit ígértek, azt pedig nem tették bele, és megszüntették a fesztivált szervező kft.-t. Ezekben az időkben még Jordán Tamás, a POSZT apukája is kritizálta a sorozatos bénázások miatt a városvezetést.

A teljes interjú elolvasható a Magyar Nemzet oldalán.