Címlap Balhé „HENTESMUNKA&...

„HENTESMUNKA”, „méltatlan eljárás”: ilyen egy hatalomátvétel Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint azt a Pécs Aktuál elsőként megírta: kérdéses és meglehetősen zavaros okok és indokok miatt hirtelen visszahívta a városvezetés a pécsi fesztiválokért és közösségi programokért felelős cég, a ZSÖK Nkft. ügyvezetőjét, és – ahogy kedden a közgyűlésen illeték – „egy karbantartót” neveztek ki a milliárdos cég élére.


Az előzményekről ebben a cikkben írtunk részletesen, érdemes elolvasnia annak, aki eddig nem volt képben, hogy mi történt:


Lapunknak a városházi döntés után nyilatkozott a ZSÖK most menesztett ügyvezetője, Bleszity Péter, aki számos korábbi információnkat megerősítette.

Részletesen is bemutatjuk az ügyvezető reakcióját, de előtte röviden felidézzük azt a pécsi viszonyok között is megdöbbentő, személyeskedésig fajuló vitát, amely a keddi városvezetői döntést kísérte a közgyűlésen. Ott ugyanis olyan szinten esett neki például Bognár Szilvia egykori kulturális alpolgármesternek Péterffy Attila, hogy erre eddig nem volt példa a Városházán. Az ellenzéki képviselők is hiába próbálták kérdezni a polgármestert a döntés okairól (vagyis arról, hogy miért váltják le a ZSÖK egyébként sikeres és eredményes ügyvezetőjét), érdemi választ nem kaptak.

Összefoglaltuk egy rövid videóban a lényeget, érdemes megnézni a vita legforróbb pillanatait, annál is inkább, mert

hentesmunka” volt ez a keddi döntés

– a korábbi kulturális alpolgármester szerint, aki ki is fejtette, hogy mire gondol:

Külön bekezdést érdemel Bognár Szilviának a felszólalása is, illetve az arra adott polgármesteri viszontválasz. Ilyet ugyanis eddig nemigen lehetett látni a képviselő-testületi üléseken. Míg ugyanis Bognár érdemi kritikát mondott, addig nem érdemi választ, hanem személyeskedő leoltást kapott Péterffy Attilától, aki gyakorlatilag „rosszhírűnek”, „ordas hazudozónak” és még „lustának” is nevezte Bognár Szilviát. Így:

Bleszity: Méltatlan ez az egész

Bleszity Péter szerint nem igaz, hogy különösebb vagy hangosabb belső feszültség lett volna közte és a Pannon Filharmonikusok vezetője, Horváth Zsolt között, így a városvezetésnek erre való hivatkozása sem állja meg a helyét, az „teljesen vállalhatatlan” – közölte. Azt mondta, kifejezetten baráti a viszonya Horváth Zsolttal, annak ellenére, hogy a tulajdonosi (városvezetői) elvárások miatt újra kellett tárgyalnia a bérleti díjak rendszerét, ami természetesen nem konfliktusmentes folyamat.

Bleszity azt mondta, egy atomerőmű esetében tudja elképzelni, hogy négy évre előre tárgyal valaki róla; ezzel azt érzékeltette, hogy hamisnak tartja a városvezetés második indokát is, miszerint azért menesztik, mert a kormánnyal akarnak tárgyalni a 2026-ban lejáró támogatásokról. Különösen érdekes az is, hogy éppen ő volt az, aki közel két év alatt 450 millió forintnyi eredményt, és több száz millió forintos készpénz-megtakarítást ért el.

„Leváltásom valódi oka, hogy eddig túlságosan átláthatóan, tisztán és minden felügyeleti szervnek megfelelően működött a ZsÖK az elmúlt két évben az irányításom alatt, és valószínűleg ez az átlátható munka nem felelt meg a városvezetésnek. Nem látok más okot arra, amiért leváltanak”

– magyarázta. Hozzátette, amikor kinevezték, akkor az első 2-3 hónapban a városvezetés megpróbálta befolyásolni a működést és az igazgatói döntéseket, de Bleszity szerint látták, hogy nem mennek vele semmire, ezért egy idő után nem próbálkoztak, de keresték az alkalmat, hogy mikor szedhetik le. A választások előtt nem merték ezt meglépni, mert tarthattak a botránytól, most már azonban mindegy – véli a menesztett vezető.

Bleszity azt állítja azonban, hogy az éppen most kinevezett vezető – Hummel Márk – volt az, aki korábban túlárazott egyes megrendeléseket és beszerzéseket, amelyeket ő jelzett is a városvezetésnek, írásban is; mégsem bocsáthatta el, meg kellett hosszabbítania vele a szerződést.

Zagban csalódott, P. Horváth kezelhetetlen, Gyimesi pozitív példa

A kultúráért felelős alpolgármesterrel, Zag Gáborral kifejezetten jó és napi kapcsolatban volt – mesélte Bleszity, aki azt mondta, értetlenül áll azelőtt, hogy Zag meg sem szólalt a leváltásával kapcsolatban, csak hallgatott, pedig látta, hogy jól működött a cég.

A Kulturális Bizottság elnökéről, P. Horváth Tamásról, aki egyben a ZSÖK-ben az alkalmazottja is volt papíron, viszont nincs jó véleménnyel.

– Nulla a teljesítménye. Neki az egyetlen látható dolga a tangófesztivál volt ez idáig, de a szakmai segítséget ahhoz természetesen mi adtuk neki a háttérben, mást azon kívül nem tett le az asztalra. Nagyon visszás helyzet volt, hogy valójában nem tudtunk rá hatni munkavállalóként, mert a másik oldalon ő a kulturális bizottság elnöke – magyarázta Bleszity, aki azonban pozitív példát is mondott a „politikai ejtőernyősökre”: Gyimesi Gábort. A Jobbik pécsi elnöke ugyanis – Bleszity szerint – kiválóan dolgozik, lehet rá számítani, megbízható és lelkes munkaerő, és láthatóan megbecsüli a munkáját és lojális a céghez is.

A menesztett ügyvezető végül közölte, a városvezetés mostani akcióját méltatlannak és övön alulinak tartja.

Bleszity táppénzre ment, az operatív igazgató gyedre

Úgy tudjuk, Bleszity a napokban rosszul lett, előjöttek nála korábbi gyomorpanaszai, ezért jelenleg táppénzen van. A ZSÖK operatív igazgatója sem dolgozik többé, ő ugyanis éppen most érezte úgy, hogy gyedre kell mennie legkisebb gyermekével; ezt be is jelentette a cégnél.

A régió legjelentősebb, milliárdos állami költségvetésből és városi forrásokból is gazdálkodó kulturális cégének vezetőváltását zajos vita kísérte, ezt ide kattintva elejétől a végéig meg lehet nézni (-08 óra 05 perc környékétől):