Címlap Balhé Veszélybe ker...

Veszélybe kerülhetnek a pécsi fesztiválok? Tömeges felmondástól tartanak a városi cégnél

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kinevezése óta közel félmilliárdos eredményt, és jelenleg is több száz millió forintos kasszában lévő pénzt hozott össze a város fesztiváljaiért is felelős cég, a ZSÖK Nkft. ügyvezetője, akit a városvezetés mégis meneszteni akar zavaros okokra hivatkozva. A Pécs Aktuál elsőként írta meg a hírt.

Lapunk kiderítette, évente 200-300 millió forint az a pénz, amit úgy el lehet(ne) költeni a Zsolnay Örökségkezelőben, hogy „az nem tűnik fel senkinek”. Most ez a pénz azonban még a kasszában van, egyebek mellett azért is – közölték a visszahívás előtt álló ügyvezető környezetéből lapunkkal -, mert rendre kicsúsztak a politikai kérésekből, azokat szakmai kifogásokkal nem teljesítették; és a programszervezésben sem teljesítették a politikai szempontokat. (Erről részletesen a fent belinkelt cikkünkben írtunk – a szerk.)

A cégben tehát az az általános vélemény, hogy a városvezetés több politikai befolyást szeretne, és mivel erre eddig nem volt lehetőségük: kirúgják azt az ügyvezetőt, akit maguk ültettek oda, mert mégsem tudják kézivezérelni.

Az önkormányzatnak természetesen más az álláspontja.

Vérzik a hivatalos magyarázat

A témában hétfő reggel az önkormányzat is kommunikált, közleményben próbálták magyarázni a helyzetet. Ebben

azt sugallták, mintha Bleszity és a Pannon Filharmonikusok vezetője közötti esetleges konfliktus hatással lenne egy évekkel későbbi eseményre, ami meglehetősen fura magyarázatnak tűnik.

Az önkormányzat állításai szerint azért hívják vissza Bleszityet, mert „Pécs város vezetése tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal” a további támogatásról, és „a kormányzati tárgyalások teljeskörű előkészítésének alapfeltétele a városi oldalon egységes álláspont kialakítása mind a pénzügyi, mind a kulturális-stratégiai célokat illetően. Ehhez a ZSÖK NKft. és az érintett, cégjogi szempontból alá tartozó kulturális cégek menedzsmentjei között együttműködő és feszültségektől mentes viszonyra van szükség. Ez ma a ZSÖK NKft. és a Pannon Filharmonikusok-Pécs Közhasznú Nonprofit Kft. menedzsmentje esetében nem tekinthető teljesnek„. Magyarul arra utalnak és azt sugallják, mintha feszültség lenne Bleszity és Horváth Zsolt között.

A Pécs Aktuál úgy tudja, valóban volt nézeteltérés a cégvezető és a zenekarvezető között, azonban ennek oka lényegében a városvezetés és a tulajdonosi igények.

A ZSÖK tulajdonosa ugyanis az önkormányzat, és a tulajdonosi utasítás szerint a cégvezetőnek új bérleti díjstruktúrát kellett kialakítania – vagyis a Kodály Központban működő Pannon Filharmonikusoknak (PFZ) több bérleti díjat kellene fizetni, mint eddig. Ez persze nem tetszik Horváthéknak, sokallják az összeget – tudtuk meg; ráadásul korábban vita volt abból is értesüléseink szerint, hogy mivel a zenekar előre befoglalja a Kodály Központot különféle időszakokra, így a ZSÖK menedzsmentjének kevesebb esélye volt olyan programokat szervezni oda, amelyek nagyobb bevételt is képesek lennének hozni. Kerestük Horváth Zsoltot, a PFZ vezetőjét, de nem reagált üzenetünkre.

Az önkormányzat magyarázatának leggyengébb pontja azonban ez: „A Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központban rezidens Pannon Filharmonikusok Zenekar városi és állami közös támogatását biztosító kétoldalú szerződés közel 10 év után 2024 végén lejár. (…) Pécs önkormányzatának kiemelt célja, hogy a mintegy 2 év múlva lejáró szerződéssel kapcsolatban tárgyalást kezdeményezzen a kormányzattal a támogatási szerződés megújítása, módosítása érdekében.” Ebben tévedés is van, ugyanis az állami támogatásról szóló szerződés 2026-ig tart, hiszen azt 10 évre kötötték 2016-ban – amit egyébként pár sorral lejjebb az önkormányzat is megerősít.

Miért kellene tahát 2022-ben bármit is elkezdeni, ami 2026-tól lesz esedékes, és hogyan függ ezzel össze egy menedzseri vita a cégen belül, amit maga a városvezetés generált, és ő is lenne képes érdemben megoldani?

(Hacsak nem „jó zsaru-rossz zsarut” játszik.)

Az önkormányzat közleménye optimista, amikor azt írják, hogy ‘”a kulturális programok előkészítését és megvalósítását nem érinti a személyi változás„. Lapunk belső információk szerint úgy tudja, igenis érintheti a jövőben, többen ugyanis nem hivatalosan hétfőn kilátásba helyezték: felmondanak a cégnél, ha azt az embert nevezik ki Bleszity helyére, akit a cégen belül emlegetnek, és aki jelenleg a főgondnok, és az üzemeltetési feladatokért felel. Persze mondani és ígérgetni bármit lehet, így egyelőre ezt az információt nem érdemes készpénznek venni.

Fontos tudni azonban, hogy bár a városi cégben közel 130-an dolgoznak, ez a teljes létszám a portástól az igazgatóig, vagyis a technikai, műszaki személyzettel együtt. Úgy tudjuk,

a városi programok színvonala alig tucatnyi emberen múlik, és ha azok egy része feláll, annak érezhető hatása lenne a városi programokra, eseményekre is, és akár még veszélybe is kerülhetnek ezek.

Tehát ennek elméleti veszélye fennáll; bár ha ez meg is történik, akkor is jó esetben a korábban leszervezett és sínre tett programokat – például a hamarosan startoló Fényfesztivált – talán nem érintené annyira komolyan.

A leendő ügyvezetőt egyszer már elküldték volna

Ha lapunk jól értesült, és a belső információk igaznak bizonyulnak majd – ez a héten már kiderülhet hivatalosan is -, akkor a leendő ügyvezető személye még érdekesebb annál, amit cikkünk első részében már megírtunk.

A Pécs Aktuál informátorai szerint ugyanis az illetőtől egyszer már megpróbált megszabadulni a cégvezető korábban, ugyanis nem volt megelégedve a munkájával és a „kvalitásai is kérdésesek” voltak. Mivel az illetőnek határozott idejű szerződése volt, így könnyűnek tűnt a helyzet: a kontraktus lejárt, és nem akartak vele hosszabbítani. Végül egy 2-3 hetes átmeneti időszak után városvezetői utasításra vissza kellett venni a cégbe a férfit, vagyis meg kellett hosszabbítani újra a szerződését.

Bár őt házon belül a polgármester egyik politikai tanácsadójához kötik, információink szerint az egyik alpolgármester édesapja, és ennek az illetőnek az édesapja jól ismerik egymást; korábban ennek a kapcsolatnak a révén kerülhetett a cég látóterébe is.

Lapunk továbbra is keresi Bleszity Pétert, hogy ismertetni tudjuk az ő álláspontját is az ügyben. Amint sikerül elérnünk, és nyilatkozik, beszámolunk róla.