Címlap Hírek Micsoda? Azér...

Micsoda? Azért váltanak le egy ügyvezetőt, hogy sikeresen tudjon tárgyalni a pécsi városvezetés!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És ezt le is írták egy közleményben! Miután a Pécs Aktuál megtudta és publikálta, reagált a városháza: tényleg visszahívják a ZSÖK ügyvezetőjét. Pedig Bleszity Pétert „csupán” két éve választották meg, ami óriási port kavart a politikában.

A pécsi önkormányzat most azt írta:

azért, hogy sikeres előkészítő tárgyalásokat tudjon folytatni a kormányzati támogatásról, visszahívják.

Két év múlva jár le a támogatás, amit az államtól kap a Zsolnay negyed és a Pannon Filharmonikusok

Kissé idő előttinek tűnik – vagy épp túl alaposnak? – hogy egy két év múlva, 2024 év végén lejáró szerződés miatt most kezd aggódni a város. Holott Bleszity az elmúlt időszakban szépen hozta a számokat. Tavaly május és december között 400 ezer látogatót sikerült a ZSÖK programjaira csábítani.

Bleszity visszahívása a közlemény alján, előtte a magyarázat

Ebben azt írják: ahhoz, hogy sikeres legyen a tárgyalás a kormánnyal, visszahívják a ZSÖK Nkft. ügyvezetőjét

Aggasztónak tűnhet, hogy az elmúlt időszakban a polgármester (második) kabinetvezetője, a városi főépítész, a Városháza marketingvezetője és a Tüke Busz vezérigazgatója is felállt vagy felállították a székéből. De most tekintsünk el ettől. Ami most fontosabb, Pécs egyik legnagyobb és legtöbb programot szolgáltató cégének a ZSÖK ügyvezetőjének visszahívása.

Ahogy azt megírtuk: Bleszity Pétert sokan szkeptikusan fogadták a kulturális holding élén a politikai botrányok miatt, az eredetileg pénzügyi területről érkező vezető nyereséget csinált a cégben; és úgy tudjuk,

MOST IS TÖBB SZÁZ MILLIÓ FORINTNYI ÖSSZEG VAN A KASSZÁBAN.

Ez valóban igen komoly eredmény, mert korábban év közepére már százmilliós tartozások voltak a jellemzőek. (Általában az adott év nyarán érkezik az állami pénz – a szerk.)

TÉNY: A ZSÖK nemcsak pénzben, hanem fejlesztésekben is jól teljesített

Megnyitottak egy 85 férőhelyes apartmanszállót a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami telt házzal üzemel, komoly bevételt termelve a cégnek. VR-univerzummal is bővült a kulturális negyed, újrahangolták a Művészetek és Irodalom Háza koncepcióját is, modernizálják a világörökségi helyszíneket, és még lehetne sorolni a példákat.

Bár tavaly az év jelentős részében is a járvánnyal küzdött az ország, lezárások voltak,

MÁJUS ÉS DECEMBER KÖZÖTT 57%-OS NÖVEKEDÉST ÉRTEK EL 2020-HOZ KÉPEST.

Hogy mi lehet pontosan a háttérben? Találgatásokba nem bocsátkoznánk. Nem is a dolgunk, mindenesetre

közöljük a városházi közlemény teljes szövegét:

Tárgyalást kezdeményez Pécs város vezetése a Zsolnay negyed és a Pannon Filharmonikusok állami támogatásának meghosszabbítása érdekében

A Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központban rezidens Pannon Filharmonikusok Zenekar városi és állami közös támogatását biztosító kétoldalú szerződés közel 10 év után 2024 végén lejár. Pécs város vezetése a szerződés meghosszabbítására tesz javaslatot a pécsi kulturális élet tartós és stabil finanszírozása érdekében.

A közös támogatást biztosító kormány-város szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. június 27. napján 10 évre kötötte meg. Az együttműködési megállapodás értelmében a Modern Városok Program keretében a kormány többlettámogatást biztosít Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében. A megállapodás részletezi egyebek mellett az érintett intézmények és szervezetek közös finanszírozásának ütemezését is.

Pécs város vezetése tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal. Ezek célja, hogy hosszútávú, stabil pénzügyi megoldások szolgálják a kiemelt pécsi kulturális intézmények fenntartását. Valamint az, hogy az olyan kulturális programok, mint a Fényfesztivál, a Pécsi Advent, a nyári és őszi fesztiválok a továbbiakban is tervezhető módon, sikeresen valósuljanak meg, és a jövőben lehetővé váljon ezek bővítése, fejlesztése is.

A jelenlegi gazdasági környezetben és költségvetési helyzetben Pécs önkormányzatának kiemelt célja, hogy a mintegy 2 év múlva lejáró szerződéssel kapcsolatban tárgyalást kezdeményezzen a kormányzattal a támogatási szerződés megújítása, módosítása érdekében.

A kormányzati tárgyalások teljeskörű előkészítésének alapfeltétele a városi oldalon egységes álláspont kialakítása mind a pénzügyi, mind a kulturális-stratégiai célokat illetően. Ehhez a ZSÖK NKft. és az érintett, cégjogi szempontból alá tartozó kulturális cégek menedzsmentjei között együttműködő és feszültségektől mentes viszonyra van szükség. Ez ma a ZSÖK NKft. és a Pannon Filharmonikusok-Pécs Közhasznú Nonprofit Kft. menedzsmentje esetében nem tekinthető teljesnek.

A sikeres előkészítő tárgyalások érdekében Pécs önkormányzata az alábbi lépéseket tervezi megtenni a kormányzati tárgyalások előkészítése érdekében:

  • visszahívja a ZSÖK NKft. ügyvezetőjét
  • egy évre egy, a cég működését jól ismerő igazgató megbízását javasolja, akinek a fő feladata az ingatlanállomány üzemeltetése mellett a Cella Septichora most induló felújításának sikeres befejezése lesz. A kulturális programok előkészítését és megvalósítást nem érinti a személyi változás.
  • Felhatalmazást ad a közgyűlés Pécs polgármesterének a kormányzati tárgyalások megkezdésére az új támogatási szerződés előkészítése érdekében.