Címlap Politika Távozik a pol...

Távozik a polgármesteri kabinet vezetője – immár a második!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál megbízható forrásból úgy értesült, távozik Péterffy Attila kabinetvezetője, Lukácsiné Major Zsuzsanna.

Lapunk információ szerint személyes nézetkülönbségek állhatnak a távozás mögött. Informátorunk a kabinetvezető felmondásáról beszélt lapunknak, de egyelőre a távozásának hivatalos indokát és formáját (felmondás vagy a barátságosabbnak tűnő közös megegyezés) nem tudtuk ellenőrizni; így az értesülés nem hivatalos.

A polgármester sajtófőnöke – akit telefonon hívtunk fel – megerősítette a kabinetvezető távozásának tényét,

de azt kérte, írásban küldjünk kérdéseket, de nem ígért sok jó, mert „péntek délután van” – árulta el. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy ezúttal kapunk-e válaszokat a kérdéseinkre, vagy nem. (Általában a kényesebb, vagy kellemetlenebb ügyekben rendre nem reagál az önkormányzat a Pécs Aktuál kérdéseire – a szerk.)

Mit csinál egy kabinetvezető?

Nagyon fontos és bizalmi pozíció a kabinetvezetőé. Ő köti össze ugyanis a polgármestert a hivatallal, vagyis az apparátussal. Hétköznapibb nyelven ez általában azt jelenti,

ő felel azért, hogy a polgármester (tágabban a városvezetés) politikai érdekei és akarata érvényesüljön a hivatalon belül, akár a szakmaiság terhére is.

Szóval ez nem egy barátságos pozíció, kemény feladat, mert – egyéb tennivalók mellett – politikai akaratot kell átvinni és ellenőrizni egy szakmai közegben, vagyis, hogy végrehajtották-e a hivatalnokok.

Nem ő az első kabinetvezető, aki távozik Péterffy Attila mellől, Lukácsiné Major Zsuzsanna ugyanis már a második. A polgármester a ciklusát Brambauer Zsolttal kezdte meg, aki 2017-től vezette a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ellenőrzési Szolgálatának állományát politikai pozíciója előtt. Végül igen gyorsan, alig egy év után távozott Péterffy mellől.

Jegyző volt, kabinetvezető lett

Lukácsiné Major Zsuzsanna 2005 óta dolgozott a Keszü, Gyód és Kökény körjegyzői hivatalában. Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás tudományi Kar igazgatásszervező szakán szerezte 2009-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem Állami és Jogtudományi Kar jogász hallgatója lett. Munkáját igazgatási, szociális feladatkörben kezdte, majd aljegyzőként, végül jegyzőként dolgozott 2016-tól.

Lapunk hivatalosan is igyekszik kideríteni, mi vezetett a kabinetvezető távozásához. Ha érkezik válasz, megírjuk.