Címlap Politika Baj lesz? Ola...

Baj lesz? Olasz NATO-katonák érkeznek Magyarországra

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

250 olasz katona érkezik majd Magyarországra a NATO kirendeltsége alatt

– jelentette be Mario Draghi olasz miniszterelnök az Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA) olasz hírügynökség szerint, amelyet az Index szemlézett.

A miniszterelnök bejelentette, hogy Olaszország 1000 katonával fogja bővíteni a NATO-hozzájárulását: 250 katonát Magyarországon, további 750 katonát Bulgáriában fognak állomásoztatni. Mario Draghi ezenkívül kifejezte háláját Romániának a Fekete-tengeren végzett aknamentesítésért, illetve Szlovákiának a légvédelmi támogatásáért. 

A NATO fokozta tevékenységét a keleti szárnyon, és az olasz hozzájárulás már 2500 főt tesz ki. 

Középtávon készen állunk arra, hogy 250, illetve 750 fővel megerősítsük jelenlétünket Magyarországon és Bulgáriában, összhangban szövetségeseink intézkedéseivel

– mondta. 

A NATO tagállamai korábban megegyeztek abban, hogy a nemzetközi szervezet újabb csapatokat küld kelet-európai tagországaiba. Már az orosz–ukrán háború kitörését megelőzően is küldtek szárazföldi, légi és vízi csapatokat Kelet-Európába, azonban a orosz inváziót követően ez a mozgósítás felerősödött. 

NATO Reagáló Erőiből alakul Romániában NATO-harccsoport

A NATO romániai harccsoportját (Battle Group Forward Presence – BGFP) azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakítják meg május folyamán, amelyeket a Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába – közölte csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium.

A tárca felidézte:

a bulgáriai, romániai, szlovákiai és magyarországi harccsoport létrehozásával a NATO védelmi és elrettentő képességét akarja közép- és hosszú távon erősíteni, miután Oroszország katonai konfliktust idézett elő Ukrajnában.

Franciaország kezdeményezésére a romániai harccsoport gerincét a Romániába küldött nagyon magas készenlétű összhaderőnemi műveleti erejéhez (VJTF) tartozó francia zászlóalj fogja képezni, amelyhez rotációs alapon csatlakoznak majd belgiumi és holland csapatok. A romániai BGFP fő ereje a Brassó megyei Nagysinken működő összevont kiképzőközpontban fog a román hadsereg alakulataival közösen gyakorlatozni – részletezte a román védelmi tárca.

Franciaország ugyanakkor egy légvédelmi különítményt is küld a román légelhárítás Midia-foknál lévő kiképző és gyakorlatozó támaszpontjára.

A francia parancsnokság alatt létesülő romániai NATO-harccsoport erősíteni fogja a román-francia katonai együttműködést és hozzájárul a biztonság növekedéséhez a NATO keleti szárnyán. Románia együttműködése stratégiai partnereivel és az ország területén állomásozó jelentős katonai erők jelenléte növeli a reagálóképességét a fekete-tengeri válság közepette – értékelte a román védelmi minisztérium.