Címlap Meteor Erről a díjró...

Erről a díjról biztosan lemaradunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kattintásvadász címekkel ellátott bulváros időjárás-előrejelzés ellen hirdetett harcot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), ezért a szervezet összefogott a Balatoni Körrel és a Balatoni Szövetséggel, és meghirdették a Döglött Béka díjat.

Mint írják, a kétes elismerést „azon médiumnak adnánk a jövőben, amelyik a »leghatásvadászabb« prognózis címet jelenteti meg egy adott hétvégére, ezzel a legnagyobb kárt okozva olvasóinak és a balatoni vendéglátásnak egyaránt.

Hangsúlyozták, hogy

sajtóetikailag kiemelten fontosnak tartjuk kimondani, hogy az ilyen prognózisbulvár a hiteles meteorológiai információk szándékos elferdítése, amivel súlyosan sérülnek az Országos Meteorológiai Szolgálat szerzői jogai, de a meteorológiai élet- és vagyonbiztonságot szolgáló veszélyjelzések sem érik el céljukat. Sőt nem túlzás azt állítani sem, hogy a szóban forgó tevékenység kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát. Ez a fajta hitelrontás egyaránt káros az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, a turizmusnak, illetve magának az egész turisztikai üzletágnak is. A szándékosan használt kattintásvadász címek sokkal nagyobb hatást gyakorolnak az olvasókra, mint maga a hivatkozott előrejelzés, így sokak már csak ezért módosítják, rosszabb esetben lemondják a foglalásukat. Egyetlen szállodában akár milliós veszteséget könyvelhetnek el egy-egy hétvégén, az egész balatoni turizmusra akár milliárdos nagyságrendű lehet az így okozott kár. Éves viszonylatban országos szinten összesítve pedig a tízmilliárdos nagyságrendet is bőven meghaladhatja a veszteség.

A teljes poszt alább olvasható:

A Pécs Aktuál igyekszik objektíven, a szakmaiságot szem előtt tartva beszámolni a várható időjárásról, ezért nem áll szándékunkban versenyre kelni eme „kétes dicsőségű” díjért…