Címlap Balhé Keddre ígérté...

Keddre ígérték, de máig nem tudni, mire veszi fel félmilliós fizetését a Momentum pécsi elnöke!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a pécsi polgármesterhez, hogy sikerüljön megtudni, pontosan mit is dolgozik, milyen munkát végzett el eddig a Momentum pécsi elnöke, Nemes Balázs havi több mint félmilliós fizetéséért. Péterffy Attila innovációs biztosának azonban olyan alapos szerződése van, ami alapján nem kell teljesítéseket vezetnie – derítettük ki.

Mivel azonban rajtunk kívül a pécsi képviselők egy részét is érdekelni kezdte a „radar alatt repülő” Nemes Balázs munkamorálja, a polgármester megígérte, összeállíttatja Nemessel, hogy mit is csinált az elmúlt két és fél évben. Ezt az anyagot keddre ígérte meg a képvielőknek, és a Pécs Aktuálnak is a polgármester, de máig nem érkezett meg azonban a dokumentum.

Péterffy elismerte a hibát, de csavaros érvelésbe fogott

A pécsi polgármester elismerte, hogy kicsúsztak az időből. Azt állítja, Nemes végül elkészítette a beszámolóját, de hibáztak, ezért azt nem láthatta eddig senki. Meglehetősen sajátos eszmefuttatást adott elő azonban Péterffy Attila arról, hogyan is ellenőrzi – vagyis nem ellenőrzi – Nemes Balázs teljesítését, noha ő maga rendelte meg a feladatot és írta alá a Momentum pécsi elnökének megbízási szerződését.

– Nagyon-nagyon ritka esetben igazolok teljesítést. Én azt az elvet vallom, hogy aki egy szerződést vállal vagy aláír, az a másik oldalon soha ne teljesítési igazoljon, mert így lehet a korrupciós kockázatot csökkenteni, vagyis a megrendelő ne legyen ugyanaz a személy, aki aláírja a teljesítést – magyarázta, de nem fejtette ki, mi ebben a ráció, és mi ebben a „korrupciós kockázat”.

Az sokkal inkább tűnik korrupciós kockázatnak, hogy olyan szerződése lehet valakinek, hogy igazolnia sem kell, mit csinál, és csak nagy nyomásra lehet nagy nehezen elérni, hogy beszámoljon arról, mit végez havi 514 ezer forintos fizetésért.

Mindezt a polgármester így magyarázta el:

A szerencse fia

Nemesről a napokban írtuk meg, hogy a szerencse fia lehet, nemcsak a fura szerződése miatt, hanem azért is, mert megúszni látszik egy durva választási csalási ügyet, amelyben érintett – a vádak szerint csalással sikerült elérnie az elnöki pozíciót -; azt ugyanis nemcsak, hogy nem vizsgálja érdemben a Momentum az alaposnak tűnő dokumentáció ellenére, de semmiféle látható következménye nincs, és az őt alkalmazó pécsi polgármestert sem zavarja. Ez utóbbit firtató kérdésünkre ugyanis nem érkezett válasz a Városházától.