Címlap Balhé Iszonyatos bé...

Iszonyatos bénázás folyik a POSZT körül, de nem kizárt, hogy szándékosan

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bizalomvesztés miatt lemondott a POSZT szervező cégének előző ügyvezetője, Magyar Attila; helyére pedig két új ügyvezetőt neveztek volna ki, összességében százezrekkel több fizetésért. Egyikük sem küldte vissza azonban a kinevezésről szóló hivatalos nyilatkozatot aláírva. Vagyis jelenleg nincs ügyvezetése a cégnek, de ez a kisebbik gond. A nagyobbik, hogy minden jel arra utal: pénz sincs – állítja forrásunk, miután az önkormányzat egyelőre nem fizette ki az időarányos részét sem. Ha viszont nem fizet Pécs, akkor nem fizet az állam sem, mert ez utóbbi azt vállalta, hogy „annyi pénzt tesz a fesztiválba, amennyit a város”. Na, de mi lesz így a POSZT-al, ami idén lenne 20 éves? A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az sem zárható ki, szándékos az egész szerencsétlennek tűnő bénázás.

Előzmények röviden

Elsőként a Pécs Aktuál írta meg februárban, hogy a POSZT-ot szervező és tulajdonló cég fizetésképtelenné vált, mert a többségi tulajdonos Zsök Nkft. – bizalomvesztésre hivatkozva – nem utalta addig a szerződésben vállalt pénzügyi hozzájárulást, ameddig Magyar Attila vezette a céget.

Magyar ezért beadta a lemondását, le is mondott, jött (volna) helyette két új ügyvezető is, de pénz máig nem érkezett a POSZT-ot szervező céghez.

A POSZT másik tulajdonosa, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) is megerősítette, hogy nincs megállapodás a várossal az idei POSZT-ról, hiába próbálta ezt sugallni egy vidám szelfivel – és egy eléggé arrogáns, kioktató közgyűlési beszéddel is – a városvezetés.

Az önkormányzat mindezekre eddig csak egy politikai és nem szakmai közleményben reagált: nem igen jutottak túl ugyanis a fideszezésen, a felelősséget pedig igyekeztek most is a kormányra tolni azzal, hogy azt sejtették: a kormányzati támogatáson múlik, hogy lesz-e POSZT idén Pécsen.

A helyzet azonban az, hogy a kormány, pontosabban a kulturális államtitkár azt vállalta nyilvánosan is, hogy „pontosan annyi pénzzel szállnak be a POSZT-ba, amennyi pénzzel Pécs”.

Bénázás – két ügyvezetővel

Megbízható forrásból úgy értesült a Pécs Aktuál, hogy a POSZT-ot szervező céghez (POSZF NKft.) a mai napig nem érkezett meg az önkormányzat saját része, aminek „a nap végén” összesen 50 millió forintnak kellene lennie. (A „szokásos”, 20+10 millió forintos, két részletben érkező 30 millió forint mellé Péterffy Attila beígért további, extra 20 milliót is cégek támogatásaiból, ezt kis is szelfizték a közösségi oldalra anno a városvezetők – a szerk.)

Miután Magyar Attilát „kiutálták” a szervező cégből februárban, a márciusi taggyűlésen (ahol ott volt Ruzsa Csaba és Bognár Szilvia alpolgármester is) elhangzott és írásban is rögzítették, hogy a tulajdonosok döntése alapján, amint megválasztják az új cégvezetőt, a ZsÖK utalni fog 20 millió forintot. Erre az utalásra pedig – a szavazást követően – 3 munkanapot jelöltek meg.

A választás rendben ment, olyannyira, hogy Magyar Attila helyére végül nem is egy, hanem kettő ügyvezetőt találtak. Márta Istvánt és Moravetz Leventét a POSZT mindkét tulajdonosa (a ZsÖK és az MTT) elfogadta és megszavazta, információink szerint összességében százezrekkel több fizetésért, mint amennyiért egyébként Magyar dolgozott, de ez apró részletkérdés. A beígért 20 milliós utalásra viszont azóta is várnak, pedig a határidő régen lejárt.

A pénz miatt?

Hogy az elmaradt pénz miatt, vagy nem, azt nem tudjuk, de tény, hogy a mai napig nincs hivatalosan új ügyvezetése a POSZT-ot szervező cégnek, miután a két új ügyvezető máig nem írta alá és nem küldte vissza azt az úgynevezett elfogadó nyilatkozatot, amelyet a Cégbírósághoz kellett volna beadni. A Pécs Aktuál beszélt egyikükkel, aki annyi mondott, hogy még időre – legalább egy hétre – van szüksége, „mert vizsgálja a helyzetet”, és elnézést kért, amiért nem mondhat többet.

Ha viszont nincs új ügyvezetés, akkor átadás-átvétel sem történhet, mert nincs kinek átadni a céget! (A két ügyvezető pedig vélhetően nem akar beülni egy pénz nélküli, fizetésképtelen cég vezetői székébe.)

A nagyobbik baj?

Ez azonban csak kisebbik baj – közölte a forrásunk, aki szerint a nagyobbik gond az, hogy nagyon úgy tűnik, a cég egyik tulajdonosa, vagyis a ZsÖK valójában fizetésképtelen; ezért is maradhatott el a beígért 20 milliós utalás.

„Az önkormányzati támogatás első részének, 20 millió forintnak, április 16-ig kellett volna beérkeznie a cégbe a tulajdonosi döntés szerint. Nem érkezett meg! Hivatalosan azért nem, mert nincs ügyvezetés; nem hivatalosan viszont alapos okkal feltételezhető, hogy a ZsÖK-nek nincs pénze, a város nélkül nem tudja kifizetni a saját részét – magyarázza forrásunk, aki azt állítja, hogy hónapok óta nem kapott fizetést a menedzsment, az ügyvédek, de most már a könyvvizsgáló és a FEB-tagok sem, és a darabokat válogató szakemberek kifizetése is akadozik.

Hogy ebben a véleményben lehet valami, azt éppen Rózsa Zoltánnak, a ZsÖK új ügyvezetőjének napokban nyilvánosságra került, de még március végén írt levele támasztja alá, amelyben a városvezetésnek jelezte, hogy nem fognak tudni fizetni, azonnal cselekedjenek.

Mindez azért lenne komoly probléma, mert ha az önkormányzat nem tud, vagy nem akar pénzt tenni a POSZT-ba (se), akkor az állam sem fog, mivel azt vállalták, hogy „annyit tesznek bele, amennyit a város”.

Kerestük Magyar Attilát a helyzettel kapcsolatban, de csak annyit mondott, ő nem tud mások helyett aláírni, ez a két új ügyvezető dolga és a tulajdonosé. Azt állítja, ő kétszer is kiküldte nekik az elfogadó nyilatkozatot, ennél többet nem tehetett; az ő megbízatása már megszűnt.

Trükkök, avagy két lehetséges magyarázat

A helyzetet belülről jól ismerő forrásunk szerint két opció sejlik fel az egész ügy mögött és mindkettőben az időhúzás fontos tényező.

Az egyik verzió szerint a városvezetés igazából menekülni akar a POSZT-tól, mert „csak viszi a pénzt”; de ezt politikai okok miatt nem meri felvállalni, ezért „eljátssza”, hogy a kormány veszi el: addig-addig húzzák az időt, ameddig átnyúlnak felettük fentről. (Ezzel rájátszanának azokra a hírekre is, miszerint Vidnyánszky Attila „jobboldali színházvezető” szemet vetett a POSZT-ra, és majd elmondják, hogy „sajnos” sikerült is neki, a „kormány megint elvett valamit Pécstől”.)

A másik verzió szerint az önkormányzatnak nincs meg a Péterffy által beígért extra 20 milliója, de „ezt már nagyon ciki lenne kimagyarázniuk”, ezért húzzák az időt. Ennek a véleménynek a rosszabbik verziója, hogy már az a 30 millió sincs meg, ami a POSZT-ot működtető cégnek szerződés szerint járna a várostól, városi cégtől, és amelynek első részletét nem is utalták időben.

Mi lesz a 20 éves POSZT-al?  

Mindezek fényében nagy kérdés, hogy lesz-e, és ha igen, akkor hogyan és miből POSZT Pécsen? Sőt, lesz-e még valaha? Ebben a helyzetben „nem jött rosszkor a járvány” sem, mert erre hivatkozva akár még le is lehet mondani az egészet, bár a kérdés akkor is ott maradna:  miért nem tolják el egy késő nyári, kora őszi időpontra? És az a kérdés is ott lebegne, hogy akkor minek akartak két ügyvezetőt is kinevezni a „semmire” havi sok százezer forintért?

Az már most biztosnak látszik, hogy a szokásos júniusi időpontban nem lesz Országos Színházi Találkozó Pécsett – ezt forrásaink is megerősítették.

Napokkal ezelőtt írásban megkerestük a ZsÖK-öt, mert kíváncsiak lettünk volna a cég álláspontjára is, de nem válaszoltak a kérdéseinkre, így egyelőre nem tudjuk ismertetni az ő véleményüket. Ha mégis válaszolnak, akkor arról azonnal beszámolunk.