Címlap Kultúra Újra lesz (P)...

Újra lesz (P)OSZT, de Kaposváron

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének, az Országos Színházi Találkozónak ad otthont a kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között: az eseményen OFF-programok, tánc, cirkusz, zene, kiállítás és gasztronómia is várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A színházi találkozóra hazai és határon túli állandó játszóhellyel rendelkező, kőszínházi társulatok jelentkezését várják az Országos Színházi Találkozó szakmai válogatói – olvasható a teátrum keddi közleményében.

A tájékoztató szerint a színházaktól olyan műsoron lévő vagy jelenleg készülő előadások jelölését várják a szervezők, amelyek bemutatójának dátuma legkésőbb december 31. A korábbi évadokban bemutatott, de műsoron tartott előadások szintén jelölhetők. Egy színház esetén egy nagyszínpadi és egy kamaraszínpadi előadás ajánlására van lehetőség, műfaji megkötés nélkül.

A kaposvári színház a nagy múltú találkozón a színházi élet meghatározó pillanatainak új megvilágítását ígéri a résztvevőknek. A rendezvény keretében lehetőség nyílik színházaknak, érdeklődőknek és a Kárpát-medencei színházi szakmának egyaránt, hogy megmutassák tehetségüket és találkozzanak az ország különböző pontjairól érkező kollégáikkal.

A rendezvény célja a színházi sokszínűség megünneplése, a szakmai kapcsolatok erősítése, amely felejthetetlen élményt nyújt a közönség részére is

– írták.

A jövő évi Országos Színházi Találkozó új korszakot nyit a színházi világban.

A szervezők különös figyelmet fordítanak arra, hogy ne csupán egy rendezvény legyen, hanem egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér.

A jövő évi találkozó azt képviseli, hogy a színház nemcsak a művészi kifejezés kiállítótere, hanem egy olyan hely, ahol az alkotók megoszthatják gondolataikat és tapasztalataikat, együtt építve a színházi közösségek közötti erősödést – összegezték a közleményben.

És mi lesz Péccsel?

A Pécsi Országos Színházi Találkozót 2006-ban tartották meg először Pécsett, a színházi világ és a pécsiek legnagyobb örömére; a fesztivál pedig az évek alatt hozzánőtt a városhoz – noha eredetileg vándorfesztiválként indult az egész. Utoljára 2019-ben volt POSZT, és bár a járvány alatt is rendeztek az országban színházi fesztiválokat és találkozókat, Pécsett nem sikerült megrendezni a találkozót. Rendkívüli bénázás jellemezte a szervezést, de felmerült az is, hogy talán szándékosan szeretnék halálra ítélni, és kivéreztetni a fesztivált Pécsen.

Azt sejteni lehetett az új városvezetés érkezésével, hogy nem a kultúra lesz a kedvencük, számos jel utalt erre, de hogy a POSZT sem marad meg, arra senki nem gondolt a színházat és kultúrát kedvelő pécsiek közül. Végül 2021-re már egészen egyértelmű lett, hogy elúszik a Színházi Találkozó, az önkormányzat feljelentette a szervező cég vezetését (alaptalanul, derült ki később); majd kettős ügyvezetéssel is próbálkoztak fölöslegesen; támogatói pénzeket buktak el, és amit ígértek, azt pedig nem tették bele, és megszüntették a fesztivált szervező kft.-t. Ezekben az időkben még Jordán Tamás, a POSZT apukája is kritizálta a sorozatos bénázások miatt a városvezetést.

A Pécs Aktuálnak korábban azt nyilatkozta Fülöp Péter pécsi jogász-közgazdász, aki jelenleg a Kaposvári Csiky Gergely Színház vezetője és a PTE kulturális főtanácsadója, hogy igyekszik Pécset is visszacsempészni az országos színházi találkozóba, mert igazán otthonra talált itt a rendezvény a kétezres évek közepétől, noha eredetileg vándorfesztiválnak indult.

Fülöp emlékeztetett arra, hogy idén augusztus végén, az Országos Színházi Évad ünnepélyes megnyitóján Pataki András, az idén év elején hirtelen és furán lemondott helyettes kulturális államtitkár azt mondta, hogy

többször is egyeztetett korábban a pécsi városvezetéssel a POSZT folytatásáról, de világosan közölte vele Péterffy Attila, hogy erre nem tudnak pénzt kiszorítani, kvázi lemondva ezzel a fesztiválról.

– Én nem tettem le arról, hogy Pécset visszahozzam a fesztivál keretei közé. Pécsiként, lokálpatriótaként ez kifejezett célom is. Most erre nem volt lehetőségünk, mert a pécsi városvezetés finoman szólva sem nagy barátja a kultúrának, de bízom abban, hogy ez idővel változni fog. Rajtam biztosan nem fog múlni – erősítette meg Fülöp Péter, aki a témában bővebb tájékoztatást ígért lapunknak a közeli jövőben.