Címlap Arc „Pécsne...

„Pécsnek ártott ez a botrány, tovább csorbította a város rangját”

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Záporoznak a vélemények a "rasszista" ügy, vagy inkább fiaskó, margójára. Mutatunk egy igazán érdekeset.

Országosan is heves hullámokat ver még mindig annak a színésznőnek az esete, aki egy filmbemutatóval egybekötött közönségtalálkozóra érkezett Pécsre (haza), de szerinte „rasszista, rosszindulatú és korlátolt” moderátorba futott bele, aki nem csak, hogy 20 perccel később érkezett meg, mint kellett volna, de igen fura és lekezlő kérdéseket tett fel a művész szerint. Az ügyről ebben a cikkünkben számoltunk be, bemutatva a moderátor álláspontját is. (Balogh Róbert hétfő késő esti posztja után kedden újabb posztot írt a témában, amiben egyebek mellett kijelentette: „aki bántva érzi magát, attól elnézést kér”.)


Ez a pécsi fiaskó most is téma a közösségi oldalakon, és a sajtóban is. Sorban nyilatkoznak ismert és kevésbé ismert emberek a témában.

Fülöp Péter (képünkön), a Pécsi Tudományegyetem kulturális főtanácsadója, pécsi, és jogász-közgazdász, és a Csiky Gergely Színáz vezetője azt írta, nagyon szomorúan emésztgeti ezt a hírt, ami szerinte Pécsnek komolyan ártott.

A rövid véleménye így szól a témában – idézzük szó szerint:

„Szomorúan emésztgetem ennek a ‘rasszista pécsi újságírónak’ az esetét, akinek a vádaskodás után csak mára sikerült nagy nehezen bocsánatot kérnie (már, ha azt egyáltalán annak lehet nevezni) Farkas Franciskától. Azért különösen szomorú vagyok, hogy ez az egész botrány ártott Pécsnek, és tovább csorbította a manapság már sajnos eléggé hamiskásan csengő ‘kultúra fővárosa’ rangját a városnak.

Sajnálom a háromnapos Pécsi Napokat, ami régen 14 napig is eltartott. Sajnálom a kihalt Sétateret, ahol anno még a gesztenyefák is a pécsiekkel örültek és mulattak a város születésnapján. Sajnálom a beszűkült Adventi Vásárt, amely nem is olyan rég még megmozgatta az egész régiót, ma viszont már néhány bódéból kínálják grammonként több ezerért az import sültkolbászt.

Sajnálom a POSZT-ot, amelyet szabályosan elüldöztek Pécsről, miután hamisan megvádolták a szervezőket, majd beszántották a szervező céget. Sajnálom a Zsolnay Kulturális Negyedet, amelyet most már egy karbantartó igazgat, miután az autónepper is ott hagyta Pécs új urait, akik botrányos módon nevezték ki eleve.

Sajnálom, hogy manapság Pécsen – köszönet és büszkeség helyett – cseszegetik, kényelmetlen kérdésekkel bombázzák felkészületlen emberek azt a művészt, aki Pécsről, a Gandhi Gimiből indult, és hódította meg a ‘világot jelentő deszkákat’, a közönség és a szakma szívét. Majd erre kell hazatérnie. Ez nem Pécs, mert Pécs nem ilyen város volt. Én nem ilyen Pécsen nőttem fel, és nem ilyen Pécsen szeretnék megöregedni sem.

Barátaim! Ideje változtatnunk, és helyrehoznunk a dolgokat! Nem gondoljátok? Rajtam nem fog múlni.”

Fülöp Péter teljes posztja itt olvasható:


Farkas Franciska színésznő kedden délután azt írta, szeretné lezárni a témát.

„Az igazság, hogy az emberek kiálltak értem, a mozival együtt. Ez a lényeg. Ez a történet fontos része. Nem akartam,hogy bántsák egymást az emberek. Azt akartam, hogy a gyerekek lássák, hogy nyugodtan is lehet viselkedni, amikor bántanak. Nekem ezért fontos ez” – jelentette ki. Hozzátette azt is: „elfogadja, ha valaki nem szereti, nyitottsággal válaszol a kirekesztésre, edukációs céllal ment végig ezen a történeten!”.

én az összefogásról akartam hírt adni, a reményről…másról nem..

– zárta végül posztját, amit itt lehet elolvasni teljes egészében:


(Borítóképünk forrása: Fülöp Péter posztja / Farkas Franciska közösségi oldala)