Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Farkas Franciska a közösségi oldalán számolt be arról, hogy legújabb filmje apropóján közönségtalálkozót tartottak Pécsen, ahol annyira eldurvultak az események, hogy a nézők állították le a műsort. UPDATE: Balogh Róbert reagált. 

A színésznő a Facebook-oldalán hosszú bejegyzést tett közzé – amit az Index vett észre és szemlézett –, amelyben arról írt, hogy a pécsi közönségtalálkozón a beszélgetés moderátora, Balogh Róbert író (a szélsőliberális pécsi propagandalap, a Szabad Pécs munkatársa, illetve a Pécsi Nemzeti Színház Felügyelő Bizottságának elnöke 2020-tól) – miután 20 percet késett – valamint kiderült, hogy a találkozó apropóját adó, Sopsits Árpád által készített Mellékszereplők című filmet sem látta – folyamatosan sértegette, provokálta Farkas Franciskát.

Elmondása szerint a kérdező érkezéséig egyedül ült a színpadon és beszélgetett a nézőkkel, majd a moderátor első kérdése az volt Farkas Franciska számára, hogy színésznőnek tartja-e magát.

Ezek után folyamatosan sértegetett és lenézve, lesajnálva provokált és bántott folyamatosan, például olyan kérdésekkel, hogy »Téged a magyar emberek elfogadnak?« Rasszista, rosszindulatú és korlátolt volt az összes megszólalása

– fogalmazott a színésznő.

Mint írta, egy darabig bírta a sértéseket, mert a pécsi Gandhi Gimnázium diákjai is részt vettek az eseményen, és azt akarta, hogy lássák, „hogyan kell türelmesen, nyitottan és intelligensen reagálni egy teljesen egyértelműen rasszista és kirekesztő szituációban”.

Hozzátette, hogy

a végén viszont „már olyan szinten volt bántó a moderátor, hogy a nézők felálltak, és elkezdtek bekiabálni, és leállították az egészet”.

A színésznő megjegyezte, hogy a Kultik Pécs – Uránia mozi vezetősége elnézést kért tőle, és elhatárolódtak a moderátortól.

Számomra azért volt ez nagyon érdekes, mert sajnos nem sokszor történt meg, hogy egy emberként álltak ki mellettem, vagy akárki mellett, egy egyértelműen igazságtalan helyzetben. De ez az eset megmutatta, hogy bár vannak még korlátolt újságírók, akik moderálni merészelnek, de vannak bátor emberek, akik képesek kiállni és összefogni, akiknek az igazságérzetük még a helyén van!! – fűzte hozzá Farkas Franciska.

A művésznő teljes bejegyzését itt lehet elolvasni:


A színművész bejegyzéséhez hozzászólt a propagandalap alapítója is, aki szerint ugyan „az nyilvánvaló, hogy valami nagyon félrement”, nem kért elnézést, helyette úgy tűnt, mintha megkérdőjelezné Farkas Franciska állításait, a közönség reakcióját és a mozi döntését, miszerint elhatárolódnak Baloghtól.

Kattintásra nagyítható a művésznő reakciója

Uránia Mozi: Sajnáljuk, ami történt, nem tudunk azonosulni a moderátorral

Lapunk beszélt a mozi üzemeltetőjével is, aki megerősítette a művésznő állításait. Megismételte, sajnálják, ami történt, nagyon kellemetlen volt és elhatárolódnak a moderátortól, és nem értik „mi ütött belé”. Többször is dolgoztak már korábban Balogh Róberttel, de eddig minden rendben volt.

– Nagyon jót akartunk, komolyan rászerveztünk a közönségtalálkozóra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Többször is elnézést kértünk a művésznőtől, és természetesen nem tudunk azonosulni Balogh viselkedésével – magyarázta az Uránia Mozi vezetője.

Balogh Róbert szerint félreértette és sértődötten is reagált kérdéseire Farkas Franciska

Hosszú posztban próbálja álláspontját ismertetni Balogh Róbert, aki késő estére írta meg, hogy szerinte mi történt.

Balogh azt írta, egy drámába csöppent, amikor elkésett a beszélgetésről, és addigra már ő volt a rossz fiú. Szerinte „a kérdéseivel később még inkább csak irányokat vázolt fel, nagy részben olyanokat ráadásul, amikhez hasonlókat korábbi nyilatkozatokban olvasott a színésznőtől, azt is remélve, hogy olyan témákat érintenek, amikről szívesen beszél, mert sokszor előkerültek”.

Arra nem számítottam, hogy minden egyes kérdésemből sértődés támad. Már ott a színpadon. A színésznő jól látható mimikájából, a kérdéseim közbeni félhangos reakcióiból azt éreztem, hogy semmi sem tetszik neki, amit kérdezek

– vélekedett Balogh Róbert, aki hozzátette azt is: „a beszélgetés közbeni színpadi viszonyt talán érzékelteti, hogy egy általa kedvelt, vagy leginkább kedvelt filmről kérdezve is mellélőttem. Azzal is baja volt, amikor különböző formában arra kérdeztem rá, hogy a származása miatt érte-e sérelem a pályája során. Sértődés volt a reakció erre is.”

„Bevallom, már a második kérdésemre kapott reakció után azt éreztem, hogy az lenne a helyes, ha felállnék a székemből és kisétálnék, magánemberként ezt tettem volna. De itt kérdező voltam, és már a késéssel éppen eleget várattam a közönséget, és mint kiderült hoztam magam azzal leküzdhetetlen hátrányba” – írta.

A teljes magyarázatát itt lehet elolvasni:

(Borítóképünk forrása: Farkas Franciska közösségi oldala)