Címlap Kultúra Feljelentette...

Feljelentette, majd felszámolta a POSZT-ot a pécsi városvezetés, most máshol lesz a színházünnep!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Debrecen lesz a 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne.

A 10. Színházi Olimpia eseményein – Budapesten és szerte Magyarországon – a világ színházi életének meghatározó alkotóinak előadásai láthatók, ezeken túl tánc-, báb- és utcaszínházi előadások. Az olimpia központi eseményei a szervező budapesti Nemzeti Színházban, a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében láthatók – számolt be az MTI korábban.

„Ekkora méretű színházi esemény még nem volt Magyarországon, és idén ez a legnagyobb színházi esemény a világon. 58 ország, 400 társulat, 750 előadás, s több mint 7500 résztvevő eddig – ez a készülő Színházi Olimpia számokban” 

– összegzett Vidnyánszky Attila, a szervezést irányító budapesti Nemzeti Színház és a program művészeti vezetője.

Hozzátette azt is: „Nemcsak Budapest, nemcsak a kőszínházak ünnepe ez, hanem a teljes szakmát felöleli, beleértve az amatőr- és a diákszínjátszást, a bábszínházat és a cirkuszt is. A Színházi Olimpia nagyszerű lehetőség, hogy a kapcsolatok megszakadás ellen dolgozzunk, folyamatos kíváncsisággal egymásra.”

„2023-ban Debrecen kulturális életében a főszereplő a színház. A debreceniség építésének része a közvetítő szerep is a nagyvilág és a régió között, a város örömmel vállalja a híd szerepével járó felelősséget, ennek újabb fejezete a most megvalósuló Színházi Olimpia, annak reményével, hogy a találkozásokból együttműködések születnek majd”

– hangzott el.

Az olimpia programjai között kerül sor 2023-ban a Bábművészeti Világtalálkozóra, amely találkozó önmagában külön egységet képez: az ország 13 bábszínháza április közepétől egészen június végéig várja az érdeklődőket a programsorozatra. A nemzetközi találkozó az együttműködés jegyében szerveződik.

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó Nagymaroson

Június 22. és 25. között rendezik meg a Dunakanyar legnagyobb összművészeti eseményét, a 10. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót Nagymaroson, ahol a színházi és zenei programok mellett workshopok, filmvetítések, képzőművészeti installációk és táncház is várja az érdeklődőket.

A jubileumi fesztivál része a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiának, amelynek keretében cseh, szlovák és lengyel színházi előadás, valamint utcaszínházi produkciók láthatók Nagymaroson – hangzott el a fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: az ehhez hasonló nemzetközi léptékű rendezvények jelentősége a nemzeti kulturális értékeink „fénybe helyezésében” rejlik, másrészt a más nemzetek kultúrájának a megismerésében.

Mindennek az alapja a feltétlen és kölcsönös tisztelet, és az abban való hit, hogy a kulturális identitás megőrzése és megélése jövőalkotó erő

– mondta, kiemelve: ebben a zaklatott, háború tépte, konfliktusokkal terhes világban megsokszorozódik ennek a tiszteletnek, az egymás felé fordulásnak az értéke.

Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató kiemelte: a fesztivál nyolc színpadán négy nap alatt több mint száz program, színházi előadások, koncertek, szabadegyetemi előadások valósulnak meg.

A fesztiváligazgató kitért arra: fontos missziójuk, hogy minél több emberrel megszerettessék a színház élményét. Ezért hirdettek akciót: a színházjegyet váltó nézők az előadás megtekintése után ingyenesen látogathatják a többi programot, koncertet, utcaszínházi produkciót.

A fesztivál fő zenei fellépője a holland soul díva, Sharon Kovacs, mellette a Kraak & Smaak, a Cari Cari, Ina West, a Kill the Dandies! és a Lash & Grey is koncertet ad. A hazai fellépők között van az Analog Balaton, a Bagossy Brothers Company, a Belga, Beton.Hofi, a Blahalouisiana, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Dzsúdló, a Halott Pénz és az Elefánt is.

Pécsen feljelentették, majd megszüntették a POSZT-ot szervező céget

A Pécs Aktuál 2020-tól követte nyomom a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) körüli egyre sokasodó anomáliákat és bénázásokat. Akit érdekelnek a fontosabb állomások, és a fesztivál – mondjuk így – kivégzésének története, azoknak ezeket a korabeli cikkeket ajánljuk időrendi sorrendben:








Pécsen sem maradunk azonban előadások nélkül



További információ ITT érhető el, illetve ITT.

(Cikkünk élesítésekor egy technikai hiba miatt a cikk második fele nem jelent meg. Elnézést kérünk olvasóinktól. Ezt immár a teljes cikk.)