Címlap Kultúra Az önkormányz...

Az önkormányzat szerint a POSZT-ot működtető cég felszámolásával megnyílik az út a pécsi fesztiválhoz!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március végén megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (Poszf Nkft.) végelszámolási eljárása. "A cég megszüntetése szükségszerű lépés ahhoz, hogy a pécsi városvezetés a választási ígéreteinek megfelelően önálló, nívós és valódi értéket teremtő új fesztivállal pótolja a Pécsi Országos Színházi Találkozót" - vélekedett a pécsi önkormányzat.


Már tavaly tavasszal, majd az év közepén is tudni lehetett – a Pécs Aktuál írt is róla -, hogy komoly bajban van a POSZT, illetve az ezt szervező cég, és ennek nem a járvány az oka, hanem cégproblémák. Az ügy azonban radar alatt maradt. Végül pár hete derült ki, hogy le is húzza a rolót a fesztivált szervező cég, a Poszf Kft.. Ezt a céget a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság birtokolja.

Az önkormányzat azt állítja, hogy „az elmúlt évek tapasztalatai alapján a cég működését nehézkessé tették a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy minden döntéshez 75 %-os többség volt szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tett lehetővé”.

Pontosan ez volt a lényege ennek a konstrukciónak korábban, azért, hogy ne viták legyenek, hanem konszenzusos döntések.

„A társaság február végi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak. Ennek a deklarációnak az eredményeként indult meg a Poszf Nkft. végelszámolása” – közölte most az önkormányzat. Arról nem számoltak be, hogy ezt a vélekedést a Teátrumi Társaság korábban már részletesen is cáfolta. Akkor Vidnyánszky Attila azt közölte, hogy minden döntést egyhangúlag hoztak meg a tulajdonosok, azt is, hogy a céget végelszámolják. Ennek érdekében, közösen, ügyvezetőt is megbíztak Moravetz Levente személyében, aki a többségi tulajdonos jelöltje volt. Mindezek mellett Vidnyánszky hangsúlyozta azt is, hogy

az elmúlt esztendőkben az volt a meglátásuk, hogy Pécs városa nem “befelé”, hanem “kifelé” ment a POSZT-ból. Tudni kell, hogy a Teátrumi Társaságnak kisebbségi, egyhatodos majd később egyharmados tulajdonrésze volt és van a fesztivált működtető cégben, mégis úgy érezték, hogy a fesztivál nekik sokkal fontosabb, mint a városnak.

„A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, a választások előtt ígért lendülettel folytatja a színházfesztivál újraélesztését” – közölte kellő optimizmussal a pécsi önkormányzat, noha ez „lendület” egyelőre nem igazán látszott eddig. Sőt, kaptak is kritikát a POSZT „apukájától” is.

Az önkormányzat közölte azt is, hogy „a POSZT örökébe lépő új fesztivál koncepciójának kidolgozását a Művészeti Tanácstól várja a pécsi városvezetés.”

Kirakat

Tavaly ősszel már világos volt, hogy nagy jövője nem lesz a POSZT-nak Pécsett, miután „feljelentették a POSZT egykori szervezőit hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával”. Akkor az önkormányzat azt közölte, hogy 2017-ben és 2018-ban a fesztivál egyes költségeit a gyanú szerint duplán számolták el, és duplán fizették ki a szervező cég vezetői. Ráadásul saját maguknak; két év alatt összesen csaknem 70 millió forintot – sajtózták meg akkor.

Akkor a Pécs Aktuál megkereste a megvádolt vezetőket, akik részletes nyilatkozatban cáfoltak, majd egy még alaposabb interjúban is beszéltek erről: