Címlap Balhé Megint lyukra...

Megint lyukra futott az “elszámoltatás”: hazudhatott az önkormányzat a POSZT-nyomozás ügyében!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz az Aktor Produkció Nkft., amelyben közölték, hogy a céget, mint a POSZT egykori szervezőit felmentették a hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanúja alól – a cég ellen egyébként a feljelentést a Zsolnay Örökségkezelő tette.

Alább változtatás nélkül olvasható a közlemény:

„A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK), mint Pécs Megyei Jogú Város tulajdonában álló gazdasági társaság büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megrendezése kapcsán. 

A rendőrség a nyomozás során nagy mennyiségű elektronikus és írott dokumentációt kért be az Aktor Produkció NKft.-től, melyet az hiánytalanul át is adott. A rendőrség a nyomozást 2021. október 14-én megszüntette, majd ez ellen a ZSÖK panasszal élt, végül az ügyészi elbírálást követően a nyomozást megszüntető határozat 2021. november 22-én jogerőre emelkedett.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a feljelentéssel egyidejűleg kiadott – nyilvánvaló hazugságoktól színes – sajtóközleményében a nyilvánosság előtt a POSZF Nonprofit Kft. ügyvezetését, valamint az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.-t vádolta bűncselekmény elkövetésével. A Pécsi Önkormányzat és a többségi tulajdonában álló ZSÖK számára ugyanezen gazdasági események kapcsán lefolytatott vizsgálataik okán már ekkor nyilvánvaló volt, hogy vádaskodásuk alaptalan, de tisztában voltak azzal is, hogy aki mást a hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol, nem csupán a sajtónyilvánosság előtt tartozik számot adni erről, hanem három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Éppen ezért míg a nyilvánosság előtt sajtóközleményükben konkrét személyek becsületét sértve vádaskodtak, addig a hatóságok felé feljelentésüket – gyáva módon – már csak ismeretlen tettes ellen merték megtenni. 

A Pécsi Önkormányzat sajtóközleményében bűncselekmény elkövetésével megvádolt személyek a nyomozás megszüntetéséről csak a hatóságok által bekért dokumentumok hiánytalan visszaszolgáltatása okán szerezhettek tudomást.

A büntetőeljárás megindításáról hosszú sajtóközleményben értesültünk, annak jogerős megszüntetéséről azonban a Pécsi Önkormányzat a közvéleményt már elfelejtette tájékoztatni, ezért szükségesnek tartjuk ezt pótolni. Őszintén bízunk benne, hogy közleményünk legalább akkora sajtóérdeklődésre tart számot, mint a POSZT korábbi vezetőit és az Aktor Produkció NKft.-t alaptalanul ért vádakat tartalmazó sajtóközlemény.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a tulajdonában álló ZSÖK a Pécsi Országos Színházi Találkozó életben tartása, annak finanszírozása helyett alaptalan vádaskodásokkal foglalatoskodott. Az érintettek mérlegelik, hogy polgári és büntetőjogi eljárásokat kezdeményezzenek Pécs Megyei Jogú Város és a ZSÖK ellen.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó előkészítése és megrendezése a korábbi években átlátható, világos és tisztességes módon zajlott. Ha a többségi tulajdonos, ZSÖK és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata akarta volna, ez így is folytatódott volna.

Aktor Produkció NKft.”

Lapunk korábban behatóan foglalkozott az üggyel, először írt cikkünk alább olvasható:

Majd egy következő cikkünkben is foglalkoztunk vele: